Čuveni svetski proizvođač hrane, posle 130 godina, više nije jedinstvena firma

Naslednici podelili dr. Oetker

EUPoslovanjePreduzetnikVesti

23.7.2021 09:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Naslednici podelili dr. Oetker Naslednici podelili dr. Oetker
Posle decenija sukoba oko pravca razvoja grupe, kompanija dr. Oetker je, nakon 130 godina postojanja, podeljena. Kako je objavljeno u četvrtak iz sedišta ove... Naslednici podelili dr. Oetker

Posle decenija sukoba oko pravca razvoja grupe, kompanija dr. Oetker je, nakon 130 godina postojanja, podeljena. Kako je objavljeno u četvrtak iz sedišta ove firme u nemačkom Bilefeldu, akcionari Alfred, Carl Ferdinard i Julia Johanna Oetker preuzimaju podružnice Henkell&Co, Sektkellerei, Martin Braun Backmittel KG, hemijsku fabriku Budenheim i neke od hotela, kao i umetničku kolekciju August Oetker.

„Ovom odlukom grupe akcionara prevazilaze se različite ideje o upravljanju i strategiji Oetker grupe. Svi vlasnici potpisali su odgovarajući sporazum o razdvajanju. Firme koje su u sastavu grupe na ovaj način imaće neopterećenu perspektivu profitabilnog rasta“, navodi se u saopštenju Oetker Grupe.

Segment proizvodnje hrane (pice, mešavine za pečenje, smrznuti kolači i puding) koji ima i najveći promet, grupa Radeberger i deo hotela ostaje u rukama akcionara Richarda i Philipa Oetkera, Rudolfa Louisa Schveizera, Markusa von Luttitza i Ludviga Grafa Douglasa.

U porodičnom sporu oko Oetkera su, zapravo, petoro starije polubraće i sestara iz prva dva braka vlasnika kompanije Rudolfa Augusta Oetkera, koji je umro 2007. godine, s jedne strane i troje mlađe polubraće i seste iz njegovog trećeg braka, koji drže 37,5 odsto ukupnih akcija Grupe.

Prema poslednjim izveštajima, u korona godini Grupa je zaradila 7,3 milijarde evra. Odnos kapitala ostao je stabilan, na 41 odsto.

„Uprkos svim nedaćama, Oetker grupa je uspela da održi poslovanje, čak i da raste u pojedinim sektorima“, nedavno je u javnosti rezimirao 2020. godinu Albert Christmann, lično odgovorni partner jedne od 400 zavisnih firmi grupe, dr Avgust Oetker KG.

Prihod ove firme, a po kojoj je Grupa ponajviše globalno i poznata, porastao je za 6,5 odsto, na oko 4,1 milijardu evra.

Pandemija je najviše pogodila segment hotelijerstva. Zabeležili su pad u prodaji usluga luksuznih hotela od skoro 70 odsto, na 118 miliona evra, uključujući tu i čuvene Brenners Park i du Cap-Eden-Roc. Henkell Freikenet, najveći svetski proizvođač penušavih vina, takođe je izgubio 7,9 odsto svog poslovanja. Prodaja im je pala na ispod milijardu evra. Pivara Radeberger (Jever, Clausthaler) takođe je dosta izgubila zbog pandemije. Reč je, inače, o najvećoj nemačkoj privatnoj pivarskoj grupi i jednom od najvećih prodavaca točenog piva u ovoj zemlji. Prvi čovek Radebergera Guido Mockel u javnosti često govori da je „2020. mrklo mračna godina za tržište piva“.

Grupa je u prethodnim godinama već dosta uradila na odvajanju mnogih sektora koji se ne uklapaju u osnovnu delatnost, a to je proizvodnja hrane. Tako je 2017. godine prodata brodarska kompanija Hamburg Sid logističkoj grupi Maersk za 3,7 milijardi evra. Prodaja banke Lampe privatnoj banci u većinskom kineskom vlasništvu Hauck&Aufhauser dogovorena je prošle godine, ali još uvek nije formalno završena. Čeka se odobrenje organa za finansijski nadzor Nemačke. Vrednost ove transakcije je oko 300 miliona evra.

U osnovnoj delatnosti, prvi čovek Grupe, Christmann izvršio je 2018. godine značajnu kupovinu polovine vlasništva nad španskim proizvođačem kafe Freikenet. U martu ove godine Oetker je lansirao svoj lanac poslastičarnica „Pudu Pudu“ u Venice Beach-u, u Kaliforniji. Za 2021. godinu planirano je otvaranje još dva restorana koja bi trebalo da budu potpuno digitalizovana.

Mnoge je iznenadilo kada je prošle godine Christmann odlučio da Grupa preuzme nemački startap Bottle Post. Prema spekulacijama medija, ovo preuzimanje vredelo je milijardu evra. U pitanju je inovativni logistički koncept, lansiran 2016. godine. Bottle Post (Poruka u boci) isporučuje piće i druge namirnice na vrata klijenata za manje od dva sata. Ne naplaćuju naknadu za isporuku i u momentu transakcije, pružali su usluge u više od 20 nemačkih gradova.

Ekonomski stručnjaci su ovo procenili kao Christmannov dobar potez, jer je za tradicionalnog proizvođača pića i hrane, kao što je to Oetker, ova transakcija otvorila prostor za dalji razvoj poslovnog modela u digitalno doba.

Bottle Post danas zapošljava 13.500 ljudi na 170 lokacija, a očekuje se i dalji rast. Broj zaposlenih u Oetkeru, koji je u 2020. godini bio 36.800, u ovoj godini se povećava, pre svega, zahvaljujući preuzimanju Bottle Post.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...