Akcije tehnoloških kompanija ponovo gube na vrednosti

Nastavlja se pad berzanskih indeksa

BerzaNovacVesti

20.5.2022 12:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Nastavlja se pad berzanskih indeksa Nastavlja se pad berzanskih indeksa
Wall Street beleži pad berzanskih indeksa, uzrokovan visokom inflacijom zbog koje se očekuje da će Federalne rezerve nastaviti da agresivno podižu kamate. Krajnji rezultat... Nastavlja se pad berzanskih indeksa

Wall Street beleži pad berzanskih indeksa, uzrokovan visokom inflacijom zbog koje se očekuje da će Federalne rezerve nastaviti da agresivno podižu kamate. Krajnji rezultat svega toga mogao bi biti ulazak američke privrede u recesiju.

Dow Jones indeks pao je 236 bodova ili 0,75 odsto, na 31.253 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,58 odsto, na 3.900 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 odsto, na 11.388 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Nakon što je S&P 500 indeks pao za četiri odsto, tržište nije uspelo da se oporavi jer investitori strahuju da će Federalne rezerve nastaviti da agresivno povećavaju referentne kamatne stope.

Analitičari u kompaniji Goldman Sachs poručuju da postoji 35 odsto izgleda za recesiju u naredne dve godine. Insititut Wells Fargo Investment objavio je da krajem ove i početkom naredne godine u američkoj ekonomiji očekuje blagu recesiju.

„Realnost je da je inflacija visoka i da kamatne stope rastu. Dok stopa inflacije ne počne da se usporava, tržište će biti vrlo nestabilno, a to će se, prema našem mišljenju, produžiti na većinu letnih meseci”, rekao je strateg u kompaniji U.S. Bank Wealth Management Teri Sendven (Terry Sandven).

Najveće gubitke pretrpele su akcije kompanije Cisco, s padom cene više od 13 odsto, nakon što je taj proizvođač mrežne opreme smanjio procene prihoda u ovoj godini zbog poremećaja u nabavnim lancima i izlaska s ruskog tržišta nakon sankcija Zapada.

Znatno su pale i cene akcija kompanije Apple i proizvođača čipova Broadcom.

Pod pritiskom je bio i trgovački sektor jer poslovni rezultati trgovačkih lanaca pokazuju da njihovi troškovi poslovanja rastu, dok rast inflacije smanjuje kupovnu moć stanovništva.

Zbog visoke inflacije, rasta kamatnih stopa, usporavanja rasta ekonomije, sukoba u Ukrajini i poremećaja u nabavnim lancima, od početka godine S&P 500 pao je oko 18 odsto, dok je Nasdaq indeks niži za 27 odsto.

I na evropskim berzama cene akcija su takođe pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,82 odsto, na 7.302 boda, dok je frankfurtski DAX niži za 0,9 odsto, na 13.882 boda, a pariski CAC 1,26 odsto, na 6.272 boda.

  • kaćica

    20.5.2022 #1 Author

    Ove berze mi nikad nisu bile sigurne.

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.5.2022 #2 Author

    Sama nestabilnost trzista sve to prouzrokuje…

    Odgovori

  • Milovan94

    22.5.2022 #3 Author

    Zbog krize pad je neizostavan

    Odgovori

  • IVAN

    22.5.2022 #4 Author

    Nestabilnost,,tek ima da padaju.

    Odgovori

  • MARA

    22.5.2022 #5 Author

    Nelogično je da im skače vrednost u trenutnoj situaciji..

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    22.5.2022 #6 Author

    Cudno za Cisco i Apple

    Odgovori

  • DANIJELA

    22.5.2022 #7 Author

    Nadam se brzom resenju i rastucem trendu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...