strahovanje od visoke inflacije remeti trgovanje

Oštar pad cena deonica na njujorškoj berzi

BerzaNovacSvetVesti

12.5.2022 10:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Oštar pad cena deonica na njujorškoj berzi Oštar pad cena deonica na njujorškoj berzi
Na Wall Street-u su u sredu cene deonica oštro pale jer novi podaci o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nisu ublažili strahovanja ulagača... Oštar pad cena deonica na njujorškoj berzi

Na Wall Street-u su u sredu cene deonica oštro pale jer novi podaci o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nisu ublažili strahovanja ulagača od agresivnog povećanja kamatnih stopa američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed).

Dow Jones oslabio je 326 bodova ili 1,02 odsto, na 31.834 boda, dok je S&P 500 pao 1,65 odsto, na 3.935 poena, a Nasdaq indeks 3,18 odsto, na 11.364 boda, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Oštar pad indeksa posledica je objavljenog podatka da su u aprilu u SAD-u potrošačke cene porasle 0,3 odsto u odnosu na prethodni mesec, što je manje nego mesec pre, ali više od očekivanja analitičara.

Na godišnjem nivou je inflacija blago skliznula sa 8,5 na 8,3 odsto, ali i dalje se drži blizu najvišeg nivoa od 1981. godine i iznad očekivanja.

„Ti podaci pokazuju da preostaje još posla na suzbijanju inflacije. Tržište pokušava dokučiti hoće li to dovesti do većeg usporavanja rasta ekonomije nego što se očekivalo”, rekla je strateg u firmi LPL Financial Kvinsi Krozbi (Quincy Krosby).

Kako bi suzbio inflaciju, Fed je prošle sedmice povećala kamatne stope 0,5 postotnih bodova, nakon što ih je u martu povisila 0,25 postotnih bodova.

I na narednim sednicama razmatraće se povećanje kamata 0,5 postotnih bodova, poručuju ovih dana zvaničnici Feda.

Foto: Pixabay.com

Stoga se ulagači plaše da će agresivno zaoštravanje monetarne politike usporiti ionako usporen rast najveće svetske ekonomije.

A kako okruženje s visokim kamatama ne ide u prilog tehnološkim divovima i drugim kompanijama koje se temelje na budućem rastu, cene njihovih deonica su u sredu oštro pale.

Među najvećim gubitnicama bila je deonica Apple-a, koja je pojeftinila više od pet odsto.

Pad S&P 500 i Dow Jones indeksa ublažio je, pak, rast cena deonica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cena nafte.

Strahovanja da će Fed zbog visoke inflacije morati da poveća kamate agresivnije nego što se očekivalo glavni je razlog oštrog pada cena deonica poslednjih sedmica. Međutim, tu su i drugi razlozi, od rata u Ukrajini, preko poremećaja u nabavnim lancima do ‘zatvaranja’ niza kineskih gradova zbog covida.

A na evropskim berzama cene deonica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,44 odsto, na 7.347 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,17 odsto, na 13.828 bodova, a pariski CAC 2,5 odsto, na 6.269 bodova.

  • DJORDJE1

    13.5.2022 #1 Author

    Inflacija raste zato su deonice na berzi nestabilne i padaju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...