Vrednost akcija tehnoloških giganata porasla između dva i pet odsto

Rastu cene akcija na američkim berzama

BerzaNovacVesti

18.5.2022 11:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rastu cene akcija na američkim berzama Rastu cene akcija na američkim berzama
Cene akcija na američkim berzama su porasle, posebno kada su u pitanju tehnološke kompanije, a dobro raspoloženje na tržištu podstakli su ekonomski podaci koji... Rastu cene akcija na američkim berzama

Cene akcija na američkim berzama su porasle, posebno kada su u pitanju tehnološke kompanije, a dobro raspoloženje na tržištu podstakli su ekonomski podaci koji su ublažili zabrinutost ulagača zbog recesije.

Dow Jones indeks beleži rast 1,34 odsto, na 32.654 boda, dok je S&P 500 veći za 2,02 odsto, odnosno 4.088 poena, a Nasdaq 2,76 odsto, odnosno 11.984 boda, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Trgovinski promet na malo u Sjedinjenim Američkim Državama je porastao u aprilu 0,9 odsto, dok je rast industrijske proizvodnje u istom mesecu ubrzan sa 0,9 odsto u prethodnom mesecu na 1,1 odsto.

Time je ublažena bojazan da bi zbog agresivnog povećanja referentne kamatne stope centralne američke banke Federalnih rezervi, ekonomija mogla uroniti u recesiju, s obzirom na to da je u prvom tromesečju bruto domaći proizvod (BDP) pao na kvartalnom nivou.

„Nakon nekoliko loših podataka, ovi novi ukazuju na rast ekonomije na početku drugog tromesečja, a ne na recesiju”, rekao je ekonomista u Comerica Bank Bil Adams (Bill Adams).

Zahvaljujući tome, cene akcija porasle su u deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

Rastu S&P 500 i Nasdaq indeksa najviše je doprineo skok cena akcija tehnoloških kompanija, kao što su Microsoft, Apple, Tesla i Amazon, koje beleže rast između dva i pet odsto.

Poslednjih dana tržište pokušava da se oporavi, nakon što je nedeljama bilo pod pritiskom, koji je doveo do prošlonedeljnog pada S&P 500 indeksa na najnižu vrednost od marta prošle godine.

Prepreke na tržištu su i dalje prisutne. Najviše se raspravlja o daljnjem zaoštravanju monetarne politike Federalnih rezervi, čiji će čelnici na narednim sednicama razmatrati povećanje kamata za 0,5 procentnih poena.

Osim toga, ulagače brinu i sukob u Ukrajini, poremećaji u lancima snabdevanja i oštro usporavanje rasta kineske privrede zbog zatvaranja niza gradova kako bi se suzbilo širenje korona virusa.

I na evropskim berzama cene deonica su porasle. Londonski FTSE indeks porastao je 0,72 odsto, na 7.518 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,59 odsto, na 14.185 poena, a pariski CAC 1,3 odsto, na 6.430 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...