povećanje kamata i izveštaji o američkom tržištu rada u fokusu ulagača ove nedelje

Azijske berze u padu, dolar jača

BerzaNovacSvetVesti

9.5.2022 10:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Azijske berze u padu, dolar jača Azijske berze u padu, dolar jača
Na azijskim berzama rano jutros cene akcija su bile u padu, baš kao i prošlog ponedeljka, jer se ulagači plaše daljeg usporavanja rasta kineske... Azijske berze u padu, dolar jača

Na azijskim berzama rano jutros cene akcija su bile u padu, baš kao i prošlog ponedeljka, jer se ulagači plaše daljeg usporavanja rasta kineske ekonomije, ali i dodatnog agresivnog povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u minusu 0,9 odsto. Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je potonuo više od dva odsto, dok su cene akcija u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 1,3 odsto. U Hongkongu se zbog praznika danas ne radi.

Pad indeksa posledica je strahovanja ulagača da bi agresivno zaoštravanje monetarne politike američke i drugih najvećih centralnih banaka u svetu moglo usporiti ionako usporen rast globalne ekonomije, piše Hrportfolio.

Najviše zabrinjavaju loši trendovi u Kini jer su privredni pokazatelji sve slabiji, dok su restriktivne mere protiv širenja korona virusa u nekim gradovima, uključujući Šangaj, sve oštrije jer vlasti ne odustaju od politike nulte tolerancije.

Ulagače zabrinjava i monetarna politika američkog Fed-a, koji je nakon povećanja ključnih kamata za 0,50 odsto prošle nedelje najavio dalja povećanja cene novca.

Na tržištu novca procenjuje se da će do jula ključna kamata Fed-a iznositi između 1,75 i dva odsto, dok sada iznosi od 0,75 do 1 odsto. Do kraja godine mogla bi, pak, iznositi oko tri odsto. Zbog toga su jutros u minusu i američki terminski indeksi, više od jedan odsto, što najavljuje pad cena akcija na Wall Street-u treći dan zaredom.

„Niz povećanja kamata, sve agresivnija komunikacija protiv inflacije, nasuprot slabljenju aktivnosti u Kini i Evropi, novi planovi za zabranu kupovanja ruske nafte… doveli su do sumornih izgleda da će trajnija visoka inflacija naterati centralne banke na povećanje kamata, uprkos oštrom usporavanju rasta ekonomija“, pišu analitičari banke Barclays u osvrtu na situaciju na tržištima.

U fokusu ulagača biće ove nedelje, između ostalog, izveštaji o potrošačkim cenama u SAD, koji će biti objavljeni u sredu.

„U prvom tromesečju bazna stopa inflacije na godišnjem nivou iznosila je 5,6 odsto. To je previsoko za Fed i verujemo da guverneri banke neće biti mirniji dok se stopa rasta cena ne spusti na 0,2 odsto na mesečnom nivou. No, Fed nije jedina centralna banka suočena s inflatornim pritiscima. I signali iz Evropske centralne banke sve su agresivniji“, pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dolar blizu najviših nivoa u 20 godina

A na valutnom tržištu vrednost dolara prema korpi međunarodnih valuta porasla je i kreće se blizu najviših nivoa u poslednjih 20 godina jer se očekuje da će Fed i dalje zaoštravati monetarnu politiku zbog previsoke inflacije. Dolarski indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se oko 104,03 boda, dok je u petak uveče iznosio 103,64 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skočio sa 130,55 na 130,90 jena.

Američka valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,0510 dolara, dok je u petak iznosila 1,0550 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...