Protekle nedelje na Produktnoj berzi ostvaren za trećinu slabiji promet

Nastavlja se rast cena soje, pšenice i suncokreta

AgrobiznisBiznisVesti

1.10.2021 14:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nastavlja se rast cena soje, pšenice i suncokreta Nastavlja se rast cena soje, pšenice i suncokreta
U nedelji za nama na Produktnoj berzi u Novom Sadu zabeležen je rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupan promet je iznosio 2.200 tona... Nastavlja se rast cena soje, pšenice i suncokreta

U nedelji za nama na Produktnoj berzi u Novom Sadu zabeležen je rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupan promet je iznosio 2.200 tona robe, što je 32,8 odsto manje nego u prethodnih nedelju dana, dok je finansijska vrednost iznosila 97.905.500 dinara (-29,15 odsto).

Najveće interesovanje je vladalo za sojom, baš kao i u prethodnom mernom periodu. Slaba ponuda usled odlaganja prodavaca u iščekivanju željenog cenovnog nivoa, dovela je do toga da ova uljarica zabeleži uzlazni cenovni trend od 2,85 odsto. U zavisnosti od klauzule “gratis lager”, kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 75,50 do 76,00 din/kg bez PDV-a.

Protekle nedelje zabeležena je smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika za kupovinom kukuruza. I dalje je primetna slaba ponuda novog roda, a vremenski uslovi su odložili žetvu. Berzanski ugovori za prošlogodišnji rod su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 25,30 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu.

Ostvareni promet na Produktnoj berzi u Novom Sadu u periodu 27.09.2021 – 01.10.2021./Izvor: Produktna berza

Pšenica drugu nedelju beleži pozitivan cenovni trend. Intenzivnija ponuda ove žitarice i dalje izostaje, kaže se u zvaničnom saopštenju. Ponderisana cena je iznosila 26,72 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 1,21 odsto u odnosu na prethodni upoređujući period.

Suncokret od početka žetve ima kontinuiran rast cene. Trgovanje na paritetu FCA se kretalo na nivou od 59,50 din/kg bez PDV-a, što je za 2,59 odsto više u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Osim na domaćem tržištu, ovakav trend je zabeležen u regionu i svetu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...