Značaj tehnološkog preduzetništa i kultura inovacija

Naučno-tehnološki park u Banja Luci biće osnovan uz podršku beogradskog

Hi-techInovacijeLifestyleSrbijaU fokusuVesti

22.12.2021 16:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Naučno-tehnološki park u Banja Luci biće osnovan uz podršku beogradskog Naučno-tehnološki park u Banja Luci biće osnovan uz podršku beogradskog
Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske započelo je sa pripremama za uspostavljanje prvog naučno-tehnološkog parka u Republici Srpskoj, povodom... Naučno-tehnološki park u Banja Luci biće osnovan uz podršku beogradskog

Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske započelo je sa pripremama za uspostavljanje prvog naučno-tehnološkog parka u Republici Srpskoj, povodom čega je u Beogradu održan sastanak o budućoj saradnji u oblasti inovacija i nauke na kojem je potpisan memorandum o strateškom partnerstvu za uspostavljanje Naučno-tehnološkog parka Banja Luka (NTP Banja Luka).

Memorandum su potpisali ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i v.d direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd (NTP Beograd) Gordana Danilović Grković.

Potpisanim Memorandumom predviđeno je da NTP Beograd pruži savetodavnu stručnu podršku Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, kako bi se ubrzalo osnivanje naučno-tehnološkog parka u Banja Luci, u skladu sa dobrim primerima međunarodne prakse, kao instrumenta sposobnog da pospeši regionalni razvoj zasnovan na inovacijama i ubrza osnivanje i razvoj startap kompanija u Republici Srpskoj.

Kako se navodi u saopštenju, ministarstvo će u saradnji sa NTP Beograd intenzivno raditi na podizanju svesti o značaju tehnološkog preduzetništa i kulture inovacija, kao i ohrabrivanju mladih da započnu sopstveni biznis.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da ovaj memorandum znači veliku pomoć koju će ovom parku pružiti naučno-tehnološki park u Beogradu, kao i da on predstavlja početak zasnivanja potpuno drugog inovativnog ekosistema u Republici Srpskoj u kojem će svakako primarni savetnik biti institucije Republike Srbije, počevši od resornog ministarstva, ali isto tako i mreže naučno-tehnoloških parkova u Srbiji.

Foto: Naučno-tehnološki park Beograd

„Nadamo se da ćemo kroz ekspertizu, kroz „know-how“ i iskustvo NTP Beograd u dogledno vreme doći do izgradnje NTP u Banja Luci u okviru kampusa Univerziteta, i da će nam njihova ekspertiza pomoći da on ostvari svoju punu funkciju, a to je da zadržimo naše mlade, visokoobrazovane ljude i talente u Republici Srpskoj i da svoje inovacije i ideje pretvore u biznis“, rekao je Rajčević.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije prof. dr Marijana Dukić Mijatović istakla je da Vlada Srbije snažno podržava naučni rad i inovacije, na taj način što obezbeđuje neophodna sredstva i infrastrukturu, čiji su naučno-tehnološki parkovi deo.

„Srbija ih ima četiri, a u njihovu izgradnju i opremanje uložili smo više od 53,7 miliona evra. Rezultat tih ulaganja su 128 inovativnih preduzeća koja posluju u naučno-tehnološkim parkovima u Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Nišu, od toga 72 startap i 56 tehnološko razvojnih, koja ukupno imaju 1.785 zaposlenih. Rezultat tih ulaganja su inovativni proizvodi ovih preduzeća koji nalaze svoje mesto na tržištu i svakodnevnom životu ljudi. U tom smeru nastavljamo“, rekla je Dukić Mijatović.

Ona je dodala da je usvojena i Strategija razvoja startap ekosistema, kao i da je pripremljen novi Zakon o inovacionoj delatnosti, koji će ovoj oblasti dati novi podsticaj.

NTP Beograd, kao prvi naučno-tehnološki park u Srbiji, koji je svojim eksponencijalnom rastom pokazao značaj inovacija za razvoj zemlje, u poslednje dve godine aktivno radi i na pospešivanju regionalnog razvoja u Srbiji zasnovanog na inovacijama, kroz podršku uspostavljanju i razvoju naučno-tehnoloških parkova u Nišu i Čačku.

V.d. direktora NTP Beograd Gordana Danilović Grković rekla je da je park pokrenut sa ciljem da se razvije jaka organizacija za podršku inovacijama koja može pospešiti tehnološki razvoj zemlje.

„Razvojem našeg naučno-tehnološkog parka, razvili smo i specifičan eko sistem u malom, sposoban da svake godine stvara sve više i više startap kompanija, da eksponencijalno rastu zapošljavanje i izvoz, i taj ključ razvoja inovacionog eko sistema želimo da podelimo sa Ministarstvom u Republici Srpskoj“, rekla je Danilović Grković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...