Nova sezona kreće za manje od deset dana, favoriti su već poznati

NBA šou može da počne

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

26.9.2021 18:33 Autor: Marko Miladinović 0

NBA šou može da počne NBA šou može da počne
Za manje od deset dana počinje nova sezona u NBA ligi. Najveći sportski portali utrkuju se prognozama ko će osvojiti šampionski prsten i titulu... NBA šou može da počne

Za manje od deset dana počinje nova sezona u NBA ligi. Najveći sportski portali utrkuju se prognozama ko će osvojiti šampionski prsten i titulu najkorisnijeg igrača, a bukmejkeri su već izbacili prve kvote. U pauzi između dve sezone održan je draft novih igrača, kao i više nego uzbudljiva trgovina košarkaša kojima su istekli ugovori, a desilo se i nekoliko veliki timskih razmena.

Sigurno je da su se u Zapadnoj i Istočnoj konferenciji desile koncentracije košarkaških zvezda u dva najveća pretendenta na titulu – timove Los Angeles Lakers i Brooklyn Nets, no takmičenje je dugo, pa eventuelne povrede ili iznenadne trgovine mogu da poremete aktuelno stanje stvari. A tu je i neizvesna sudbina jednog od (još uvek) većih i neostvarenih nada lige, Bena Simonsa (Ben Simmons), koji je tražio premeštenje iz Filadelfije i nema novi tim.

U najnovijem rangiranju igrača iz čitave lige po kvalitetu i trenutnoj formi, vodeći svetski sportski medij ESPN u borbi za titulu najkorisnijeg igrača na prvu poziciju je stavio predvodnika američkog olimpijskog tima koji je osvojio zlatnu medalju u Tokiju, Kevina Durenta (Kevin Durant), dok je na drugom mestu osvajač titule iz prošle sezone Janis Adetokumbo (Giannis Antetokounmpo). Za njima slede Lebron Džejms (LeBron James), Luka Dončić i Stefon Kari (Stephen Curry). Naš Nikola Jokić, kao vladajući MVP, našao se tek na šestom mestu, ali treba imati u vidu da je prošlu sezonu „startovao“ sa osme pozicije, pa ga to nije sprečilo da se okiti ovim vrednim priznanjem. Bogdan Bogdanović je, po ESPN-u, rangiran na 64. poziciji, što ipak spada u najkvalitetniju osminu igrača u čitavoj ligi.

Ova rangiranja, naravno, treba uzeti s rezervom, jer su odraz marketinške snage i statistike, dok se realno rangiranje „kristališe“ kako se sezona bliži kraju. Kada je reč o izboru igrača za veoma popularne Fantasy lige, tu je Nikola Jokić najbiraniji pojedinac, jer njegova statistička kombinacija ubiranja koševa, skokova i asistencija garantuje puno poena igračima koji ga biraju u svoje timove.

Velika „migracija“ NBA igrača tokom leta u neku ruku je smanjila tradicionalni disbalans talenta u korist Zapadne konferencije, iako ona i dalje ostaje snažnija kada se pogleda u celini. Tokom letnjeg perioda trgovanja slobodnim igračima nijedan tim nije probio granicu budžetskog limita koju propisuje liga i posle koje se ulaganja oporezuju po većoj stopi, ali klubovi sa većih tržišta su popunili svoje redove na način koji pomalo potpada u domen nelojalne konkurencije.

Naime, LA Lakers i Brooklyn Nets potpisivali su nekadašnje velike zvezde praktično u vrednosti mnimuma za veteranske ugovore. Novodošavši igrači pristajali su na takve finansijske uslove samo zato što im se time pruža jedinstvena prilika da konačno osvoje titulu i prididodaju je svojim inače bogatim rezimeima.

Tako je Rasel Vestbruk (Russell Westbrook) nastavio gomilanje zvezda u Los Anđelesu, dok je kandidat za titulu iz bruklinske četvrti Njujorka, poznat po svom gromovitom napadu, ali zato potpuno nepostojećoj odbrani, istu pokušao da „zakrpi“ dovođenjem defanzivnih specijalaca u vidu Pola Milsapa (Paul Millsap), Petija Milsa (Patty Mills), Džalila Okafora (Jahlil Okafor)… Ukupno 12 novih igrača je došlo u Bruklin, a među njima je i sedmostruki all-star igrač Lamarkus Oldriž (LaMarcus Aldridge), koji je odlučio da se vrati iz penzije u koju je samovoljno otišao zbog srčanih problema!

Teško da bi se svi ti igrači odlučili za odlazak u manje gradove, koji posledično imaju manju publiku i takođe donose manje profita i zarade od sponzora. O slavi da ne govorimo. Los Angeles Lakers je možda jedan od najomraženijih timova među navijačima širom SAD, no oko njega se vrti medijska pompa i količina novca koja, u isto vreme, gura i rezultate.

Foto: Pixabay.com

Zanimljive stvari se svake godine dešavaju u NBA, pa ni ova sezona očito neće biti izuzetak. The Athletic i ESPN pišu da bi već ove godine mogla da se ostvari stara ideja o održavanju zasebnog turnira pri polovini sezone, za nagradnim fondom od po milion dolara po igraču – kako bi se televizijska popularnost oživela usled oslabljenih rejtinga prethodnih godina. Unija igrača je, generalno, protiv takve ideje, zbog ionako gustog rasporeda igranja, koji prosto „zove“ na povrede i umor, ali pomenute nagrade će sigurno privući neke od njih, ukoliko Upravni odbor lige zaista donese odluku o tom turniru.

U svakom slučaju, sezona je duga i naporna, a očekuje se da će finalna serija plej-ofa biti igrana do sredine juna 2022. godine. Prednost na kladionicama za sada ima Brooklyn Nets, a odmah za njim Los Angeles Lakers, dok u favorite iz „drugog reda“ spadaju Milwaukee Bucks, Phoenix Suns, Utah Jazz, te povratnički tim Golden State Wariorsa, obzirom da se njegov udarni trio oporavlja od teških povreda, plus su mu došla pojačanja.

U treći krug kvota, odnosno u jake timove čiji proboj ne bi iznenadio nikoga, spadaju Philadelphia 76ers, Denver Nuggets i Los Angeles Clippers, a interesantno je da bukmejkeri još uvek ne veruju preterano u Dončićev Dallas Mavericks, Bitan razlog za to je verovatno odlazak legendarnog trenera Rika Karlajla (Rick Carlisle) i dolazak nekadašnjeg plejmejkera Džejsona Kida (Jason Kidd) na njegovo mesto. Kid je imao delimičnog uspeha na kormilu Milwaukee Bucks, gaji ofanzivnu košarku, ali je takođe problematičnog karaktera i za njega je već vezano nekoliko afera.

Sezona počinje u noći petog oktobra. Pa neka pobedi najbolji, ili najzabavniji tim.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...