Procena Evropske centralne banke o bankrotu ne važi za podržunicu u Srbiji

NBS tvrdi da je Sberbank Srbija likvidna i dobro kapitalizovana

BankeSrbijaVesti

28.2.2022 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

NBS tvrdi da je Sberbank Srbija likvidna i dobro kapitalizovana NBS tvrdi da je Sberbank Srbija likvidna i dobro kapitalizovana
Evropska centralna banka objavila je da će evropske podružnice ruske Sberbanke verovatno propasti zbog velikog odliva depozita, nakon uvedenih sankcija koje imaju za cilj... NBS tvrdi da je Sberbank Srbija likvidna i dobro kapitalizovana

Evropska centralna banka objavila je da će evropske podružnice ruske Sberbanke verovatno propasti zbog velikog odliva depozita, nakon uvedenih sankcija koje imaju za cilj da kazne Moskvu zbog napada na Ukrajinu.

Narodna banka Srbije (NBS) poručila je da je Sberbank Srbija visoko likvidna i dobro kapitalizovana i da se na nju ne odnosi procena Evropske centralne banke (ECB) o mogućem bankrotu zbog velikog odliva depozita, koji je registrovan u podružnicama u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj.

“U vezi sa merama ECB i Jedinstvenog odbora za restrukturiranje banaka prema Sberbank Europe iz Beča, koja je vlasnik Sberbank Srbija, obaveštavamo javnost da je ova banka, koja posluje kao samostalno pravno lice sa sedištem u Srbiji, visoko likvidna i dobro kapitalizovana, a osnovni izvori njenog finansiranja obezbeđeni su na domaćem tržištu, i navedene odluke se ni u kom slučaju ne odnose na Sberbank Srbija”, navodi NBS.

Kako su iz NBS naglasili, u tom smislu stabilnost i sigurnost poslovanja svih banaka u Srbiji, kao i štednih depozita, u potpunosti su očuvani.

Napominje se da Narodna banka Srbije neprekidno prati i analizira situaciju u finansijskom sektoru, kao i stanje na celokupnom domaćem i međunarodnom tržištu, a posebno sada u uslovima pojačane geopolitičke neizvesnosti izazvane krizom u Ukrajini.

„Osim što pomno prati poslovanje Sberbank Srbija i sve ključne pokazatelje i kretanja, NBS ima i kontinuiranu komunikaciju sa rukovodstvom banke, i tokom celog tog procesa nisu identifikovani bilo kakvi problemi u poslovanju banke“, piše u saopštenju NBS.

Dodaje se da, ako bi bilo neophodno, NBS će preduzeti sve potrebne mere koje ima na raspolaganju u cilju očuvanja stabilnosti poslovanja banke, a time i monetarne i finansijske stabilnosti, odnosno makroekonomske stabilnosti u celini.

„Ako bi se za tim javila potreba, NBS na raspolaganju ima i čitav niz instrumenata i regulatornih mera kojima može da reaguje brzo i efikasno i da time obezbedi likvidnost, odnosno ispunjenje svih obaveza ove banke prema deponentima u svakom trenutku“, ističe se u saopštenju.

Takođe je ukazano da će na poslovanje banke dodatno pozitivno uticati i to što je, postupajući u prethodnom periodu po zahtevu Agroindustrijsko komercijalne banke AIK banke ad Beograd, NBS toj banci dala prethodnu saglasnost za sticanje vlasništva u Sberbank Srbija.

Stoga je trenutno u toku finalizacija procesa promene vlasništva u Sberbank Srbija ad Beograd.

  • SANJA

    28.2.2022 #1 Author

    Sada se napada sve rusko,nema sta…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    28.2.2022 #2 Author

    AIK banka preuzima ovu banku, samo da klijenti ne ostanu bez sredstava koja imaju u ovoj banci

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.2.2022 #3 Author

    Ne verujem da ce dozvoliti da u Srbiji utice celokupna siuacija na njihove klijente..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...