NOVI “LOCKDOWN” U ZEMLJAMA EU

Negativan uticaj zaključavanja evropskih ekonomija na srpsku spoljnu trgovinu

AnalizaEUSrbijaU fokusuVesti

16.2.2021 14:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Negativan uticaj zaključavanja evropskih ekonomija na srpsku spoljnu trgovinu Negativan uticaj zaključavanja evropskih ekonomija na srpsku spoljnu trgovinu
Aktuelna, nova „zaključavanja” u većini evropskih zemalja zbog novog talasa pandemije korona virusa veoma ozbiljno utiču na srpske kompanije, i to ne samo na... Negativan uticaj zaključavanja evropskih ekonomija na srpsku spoljnu trgovinu

Aktuelna, nova „zaključavanja” u većini evropskih zemalja zbog novog talasa pandemije korona virusa veoma ozbiljno utiču na srpske kompanije, i to ne samo na one izvozno orijentisane, kažu za biznis.rs u Uniji poslodavaca Srbije.

Kako navode u ovoj asocijaci poslodavaca, gotovo celokupna srpska privreda okrenuta je ka nekoliko velikih ekonomija, pre svega u Evropi, pa i šire.

“Imamo cele sektore koji su sirovinski vezani na primer za Italiju, a znamo kakva je situacija bila tamo. Mašine se nabavljaju iz Nemačke i Italije, a tamo su fabrike bile zaključane zbog pandemije i sve isporuke su usporene. Na kraju to je naravno i pitanje izvoza”, kažu u Uniji poslodavaca Srbije. Kako se naglašava, to je jedan od razloga zašto UPS ukazuje na to koliko je ova kriza ozbiljna i kolio oporavak neće biti ni jednostavan ni lak, a možda ni brz.

Zaštitne maske EU
Foto: Pixabay.com

I autor biltena “Makroekonomska kretanja u Srbiji” Saša Đogović, kaže za Biznis.rs da će pad tražnje na tržištu EU, kao posledica novih “zaključavanja”, sigurno negativno uticati na izvozne rezultate. On je posebno ukazao da su vidljiva ograničenja kod naših ključnih spoljnotrgovinskih partnera – Nemačke, Italije ili Austrije.

Đogović je ukazao i na činjenicu da Srbija još uvek nema potpisan trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom (posle njenog izlaska iz EU), što smanjuje naše izvozne rezultate u pojedinim sektorima, kao što je na primer industrija guma, poljoprivreda (posebno voćarstvo i kada je u pitanju izvoz smrznutog voća), kao i u sektoru nameštaja.

Foto:Printscreen/youtube

Ukoliko se ova tendencija nastavi, negativni efekti će se osetiti i na drugim privrednim granama, pa i na rast BDP, upozorava Đogović.

Inače, prema zvaničnim statističkim podacima, zemlje članice Evropske unije čine 61,4 odsto ukupne razmene, a upravo su one najviše pogođene najnovijim merama “zaključavanja”.

Glavni spoljnotrgovinski partner u prošloj godini, pojedinačno posmatrano, bila je Nemačka, i u izvozu (2,2 milijarde evra) i u uvozu (3.12 miliona evra). U izvozu, za Nemačkom slede Italija (izvezeno robe za 1,43 milijade evra) i Bosna i Hercegovina (1,2 milijarde evra). U uvozu, na drugom mestu je Kina (2.87 milijardi evra) a treća je Italija (1,92 milijarde evra).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...