Povezuje se luka Prahovo sa rumunskom granicom i budućim Dunavskim koridorom

Negotin dobija brzi put sa četiri trake i tri mosta

InfrastrukturaSrbijaVesti

23.3.2023 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Negotin dobija brzi put sa četiri trake i tri mosta Negotin dobija brzi put sa četiri trake i tri mosta
Javno preduzeće Putevi Srbije podneli su Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta... Negotin dobija brzi put sa četiri trake i tri mosta

Javno preduzeće Putevi Srbije podneli su Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta fazne izgradnje brze saobraćajnice – državnog puta od čvora Dušanovac do kraja katastarske opštine (KO) Prahovo, i rekonstrukciju delova državnih puteva u KO Dušanovac i KO Prahovo na teritoriji opštine Negotin.

Kako se navodi u dokumentu, koji je izradio Institut za istraživanje i projektovanje saobraćajne infrastrukture (IPSI), profil puta je takav da može da prihvati očekivani porast prosečnog godišnjeg dnevnog saobraćaja iz smera industrijsko-poslovne zone Prahova i graničnog prelaza Kusjak (granica sa Rumunijom), prenosi eKapija.

Trasa puta sa računskom brzinom van naselja od 80 km/h i 50 km/h unutar naselja, predviđena je u dužini od 12,7 km i podeljena je na četiri deonice. Planirani početak puta nalazi se u čvoru Dušanovac na državnom putu.

U Studiji se dodaje da je za pomenti državni put izrađena je Prethodna studija opravdanosti sa Generalnim projektom izgradnje brzih saobraćajnica na pravcima Golubac-Donji Milanovac-Brza Palanka (Dunavski koridor) i Kladovo-Negotin.

Ovim generalnim projektom planira se proširenje državnog puta u zoni čvora Dušanovac na dve kolovozne trake širine po 7,5 metara razdvojene razdelnim ostrvom širine dva metra, kao i rekonstrukcija čvora Dušanovac u denivelisanu raskrsnicu tipa „poludetelina“.

Planom detaljne regulacije predviđa se proširenje postojećeg profila državnog puta 168 na četiri saobraćajne trake. Kraj trase je na granici KO Prahovo i KO Radujevac.

Na prvoj deonici od čvora Dušanovac do raskrsnice na ulazu u naselje Prahovo profil puta činiće dve kolovozne trake sa po dve saobraćajne trake u svakom smeru. U planu su i dve saobraćajne trake od po 3,5 metara, a u poslednoj deonici do granice KO Prahovo i KO Radujevac, profil puta činiće jedna kolovozna traka sa tri saobraćajne trake.

U planu su i pešačke i biciklističke površine u zoni naseljenog mesta Prahovo. Takođe, od saobraćajnog čvora Dušanovac do granice opština Prahovo i Radujevac, predviđena je izgradnja tri mosta – preko izlivne rampe denivelisanog ukrštaja Kusjak, preko pruge Niš – Crveni Krst – Zaječar – Prahovo Pristanište, i preko industrijskog koloseka Elixir Prahovo.

Planirani vek trajanja predmetnog koridora je 20 godina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...