Potpisan Memorandum o razumevanju

Negotinskim vinarskim selima dodeljeno pola miliona evra za očuvanje autentičnosti

BiznisInfrastrukturaKulturaLifestyleSrbijaTurizamVesti

19.5.2022 14:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Negotinskim vinarskim selima dodeljeno pola miliona evra za očuvanje autentičnosti Negotinskim vinarskim selima dodeljeno pola miliona evra za očuvanje autentičnosti
Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture potpisali su Memorandum o razumevanju, čiji je cilj je da se... Negotinskim vinarskim selima dodeljeno pola miliona evra za očuvanje autentičnosti

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture potpisali su Memorandum o razumevanju, čiji je cilj je da se uspostavi saradnja u očuvanju autentičnog izgleda i namene negotinskih vinarskih sela Rajca, Rogljeva i Smedovca, poznatim po svojim pivnicama (pimnicama) – kamenim vinskim podrumima.

U saopštenju se navodi da je Evropska unija opredelila 500.000 evra bespovratnih sredstava za meštane sela, u svrhu očuvanja tradicionalne arhitekture i namene istorijskih objekata, kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji sprovodi GIZ.

Iz tog razloga, kako se dodaje, saradnja i stručna podrška Republičkog zavoda je neophodna kako bi se ispoštovali svi standardi zaštite. Između ostalog.

„Rogljevačke pivnice se nalaze na preliminarnoj UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine, stoga će ova EU sredstva, udružena sa znanjem Republičkog zavoda, pomoći vinarskim selima na putu da se nađu na svetskoj mapi kulturne baštine“, piše u saopštenju.

Rogljevačke pivnice / Foto: digitalniatlas.ipp.rs

Osim samog očuvanja autentičnosti sela i pivnica, na ovaj način će se poboljšati i jedinstveni turistički proizvod koji Rajac, Rogljevo i Smedovac nude, a to je ruralni i vinski turizam u ambijentu 19-og veka, uz veliku mogućnost aktivnosti u prirodi i obilasku ostalih turističkih i kulturnih atrakcija Negotinske Krajine.

„Saradnja sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture nam je veoma bitna za renoviranje kuća i poboljšanje infrastrukture u Rajcu, Rogljevu i Smedovcu, jer želimo da očuvamo autentičan izgled ovih sela i sačuvamo ih od propadanja. Obnovom seoskih kuća u samim selima, kao i pivnica, sačuvaće se bogata istorija i nasleđe ovog vinarskog predela“, izjavio je Aleksandar Bec, vođa projekta EU za kulturno nasleđe i turizam.

Dubravka Đukanović i Aleksandar Bec
Dubravka Đukanović i Aleksandar Bec / Foto: Olaf&McAteer

Prema rečima direktorke Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture dr Dubravke Đukanović, negotinske pivnice su utvrđene za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja 1983. godine, a 2010. godine upisane su na Preliminarnu Uneskovu Listu svetske kulturne i prirodne baštine.

„Negotinske pivnice su jedini ruralni prostor u Srbiji očuvan u svom autentičnom izgledu, koji je u određenoj meri sačuvao svoju primarnu funkciju. Zajedno sa vinogradima i selom čine kulturni predeo i čuvaju nematerijano nasleđe koje se prvenstveno ogleda u tradicionalnim znanjima uzgajanja grožđa i proizvodnje i čuvanja vina. Da bi pivnice bile očuvane neophodno je aktivno uključivanje lokalne zajednice sa svim svojim znanjima i iskustvima. Sigurni smo da će sredstva EU pomoći očuvanju pivnica, koje nažalost sve više propadaju i da će pospešiti lokalno stanovništvo da se aktivno uključi u njihovo očuvanje“, istakla je Đukanović.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ podržava razvoj turizma i promociju kulturnog nasleđa u Istočnoj Srbiji, a finansiraju ga EU i Nemačka vlada, a u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, sprovodi GIZ.

  • VERA

    19.5.2022 #1 Author

    Zreba ulagati i štititi našu kulturnu baštinu.

    Odgovori

  • SNEZANA

    19.5.2022 #2 Author

    Svaka cast za ideju,sve nase krajeve u zemlji tako treba pomoci

    Odgovori

  • TATJANA

    19.5.2022 #3 Author

    Bravo za projekat, od velikog znacaja je

    Odgovori

  • DJORDJE1

    20.5.2022 #4 Author

    Tako i treba. Treba da se vodi računa o našim domaćim, autentičnim proizvodima po kojima smo prepoznatljivi.

    Odgovori

  • NINO

    20.5.2022 #5 Author

    Mora da je neki visoki zvanicnik otuda, pa „izboksovao“ malo parica za cokote Negotina 🤣

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.5.2022 #6 Author

    Da ovo bude primer i za druga mesta…

    Odgovori

  • TINA

    22.5.2022 #7 Author

    Dobra investicij. Najvaznije je sacuvati originalnost I prepoznatljivost destinacije. Sustina je turizma

    Odgovori

  • STRAHINJA

    29.5.2022 #8 Author

    Dobar pomak ocuvanja domaceg, samo da ih i ubace u lance vecih komercijalnih trgovina, e to je potez….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...