direktor britanske kompanije najavio "finansijske posledice" u narednom kvartalnom izveštaju

Nejasno kako će BP izaći iz Rosnefta i šta će biti sa 25 milijardi dolara

SvetVesti

28.2.2022 09:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nejasno kako će BP izaći iz Rosnefta i šta će biti sa 25 milijardi dolara Nejasno kako će BP izaći iz Rosnefta i šta će biti sa 25 milijardi dolara
Naftni gigant BP sa sedištem u Londonu doneo je odluku da odustane od svojih akcija u ruskoj kompaniji Rosneft, uz finansijski udar od čak... Nejasno kako će BP izaći iz Rosnefta i šta će biti sa 25 milijardi dolara

Naftni gigant BP sa sedištem u Londonu doneo je odluku da odustane od svojih akcija u ruskoj kompaniji Rosneft, uz finansijski udar od čak 25 milijardi dolara, pridružujući se tako kampanji za izolaciju ruske ekonomije.

Iznenadni potez britanske kompanije najnoviji je znak koliko daleko su zapadne sile spremne da idu da bi kaznile ruskog predsednika Vladimira Putina za njegovu invaziju na Ukrajinu. BP je u Rusiji tri decenije, i do pre samo nekoliko nedelja je uporno branio svoju stratešku odluku da ostvaruje prisustvo tamo, piše Bloomberg.

Ali BP je bio pod sve većim pritiskom vlade Ujedinjenog Kraljevstva zbog saveza sa Rosneftom. Britanski ministar energetike Kvazi Kvarteng (Kwasi Kwarteng) pozvao je izvršnog direktora kompanija Bernarda Lunija (Bernard Looney) prošle nedelje da objasni ruske veze kompanije. Kvarteng je pozdravio potez o odricanju od udela u Rosneftu na svom nalogu na društvenoj mreži Twitter.

BP nije naveo da li planira da proda svojih oko 20 odsto udela u Rosneftu ili da jednostavno ode. Svaki potencijalni kupac morao bi da se kreće kroz sve čvršću mrežu ekonomskih sankcija koje bi svaku transakciju učinile izuzetno teškom.

U dopisu zaposlenima, Luni je rekao da će taj potez imati „finansijske posledice“ koje će se videti u sledećim kvartalnim rezultatima kompanije. Portparol je za Bloomberg izjavio da bi moglo doći do otpisa od čak 25 milijardi dolara.

BP je potvrdio da više neće uzimati u obzir svoj udeo u rezervama nafte i gasa, proizvodnju i profit od svog udela u Rosneftu. Luni će takođe podneti ostavku sa momentalnim stupnjem na snagu iz odbora ruske kompanije.

BP će takođe napustiti svoj drugi posao u Rusiji, koji uključuje tri zajednička preduzeća čija knjigovodstvena vrednost u knjigama iznosi oko 1,4 milijarde dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...