Fjučersi Brent nafte skočili iznad 100 dolara po barelu

Goldman Sachs prognozira rast cena dobara poreklom iz Rusije

NovacSvetVesti

28.2.2022 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Goldman Sachs prognozira rast cena dobara poreklom iz Rusije Goldman Sachs prognozira rast cena dobara poreklom iz Rusije
Iz investicione banke Goldman Sachs saopšteno je da se očekuje rast cena dobara koja vode poreklo iz Rusije. Kratkoročne prognoze ukazuju na povećanje cene... Goldman Sachs prognozira rast cena dobara poreklom iz Rusije

Iz investicione banke Goldman Sachs saopšteno je da se očekuje rast cena dobara koja vode poreklo iz Rusije. Kratkoročne prognoze ukazuju na povećanje cene Brent nafte, uzrokovano političkim i ekonomskim sankcijama koje Zapad nameće Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

“Raspon kratkoročnih prognoza za cene dobara je ekstreman, uzimajući u obzir bojazan koja se javlja zbog eskalacije događaja u Ukrajini, energetskih sankcija ili mogućih ishoda prekida vatre”, navodi se u poruci banke Goldman Sachs.

Politička i ekonomska izolacija Rusije dobila je novu dimenziju nakon što je vojska ove zemlje naišla na otpor u prestonici Ukrajine i drugim gradovima, piše Reuters.

Kako navode analitičari banke Goldman Sachs, očekuje se da će cene dobara za koje je Rusija glavni proizvođač oštro skočiti — među njima su nafta, evropski gas (a sa njim i aluminijum), paladijum, nikl, pšenica i kukuruz.

Goldman Sachs je povećao mesečnu prognozu za cene Brent sirove nafte sa 95 dolara na 115 dolara po barelu, “uz velike rizike da nasilje poprimi veći obim ili dovede do prekida nabavke”.

Fjučersi Brent nafte beleže rast cene iznad 100 dolara po barelu od produbljivanja krize u Ukrajini, dok su fjučersi WTI nafte blizu 96 dolara po barelu.

Prometno zlato trguje se po ceni od 1.900 dolara po unci, što je najveći rast još od maja prošle godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...