Najjeftiniji i najbliži gas i nafta iz Rusije

Nema ekonomske logike da se Srbija ne snabdeva ruskim energentima

SrbijaVesti

27.4.2021 14:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nema ekonomske logike da se Srbija ne snabdeva ruskim energentima Nema ekonomske logike da se Srbija ne snabdeva ruskim energentima
Samo Rusija među velikim svetskim igračima ima dovoljno energenata, nafte i gasa, da može da ih izvozi, kaže naučni savetnik u Institutu za međunarodnu... Nema ekonomske logike da se Srbija ne snabdeva ruskim energentima

Samo Rusija među velikim svetskim igračima ima dovoljno energenata, nafte i gasa, da može da ih izvozi, kaže naučni savetnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Dragan Petrović.

On ističe da Srbija svakako ima interes da se snabdeva i sa drugih strana, ali da za to nema ekonomske logike, preneo je Tanjug.

„Uvek postoji ekonomska i politička komponenta. Ako bi se pratili isključivo ekonomski interesi, nama bi najviše odgovorali različiti izvori snabdevanja, ali očigledno je da iz Rusije i postsovjetskog prostora dolaze najkvalitetniji i najbliži energenti, ne samo prema Srbiji, već i Evropi“, rekao je Petrović na naučnoj konferenciji „Energetska bezbednost Evrope i njene refleksije na Republiku Srbiju i Republiku Srpsku“, u organizaciji Evroazijskog bezbednosnog foruma.

Petrović je, na konferenciji u prostorijama Društva srpskih domaćina, rekao novinarima da zaista ne vidi ekonomsku logiku da Srbija uzima neki drugi gas, a ne ruski, s obzirom na cenu transporta.

Foto: Pexels

Napominje da su energenti jedno od najvažnijih pitanja u 21. veku i da ako se posmatraju veliki centri kao što su Rusija, Kina, Evroazija i EU, Indija, Japan i druge velike zemlje, samo Rusija ima dovoljno nafte i gasa za sebe i izvoz.

Kako je rekao, Rusija ima više od 80 milijardi barela nafte u rezervi, a nedavno su otkrivene i nove rezerve u Karskom moru.

„Rusija je u strateškoj prednosti zbog toga što može da izvozi naftu i posebno gas. Kada je reč o drugim centrima u Evroaziji, sve te zemlje su zavisne od uvoza, kao i evropske. SAD imaju solidne rezerve gasa, možda i do 90 odsto svojih potreba, koje se povećavaju, ali su po pitanju nafte one 40 do 50 odsto, tako da mogu da zadovolje potrebe iz sopstvene proizvodnje“, kaže Petrović.

Rusija ima više od pet odsto svetskih rezervi nafte i znatno više gasa, naveo je Petrović.

„Za nas je važno da imamo kontinuirani dotok energenata i bilo bi jako dobro da se proširi ovo što smo dobili – Turski tok“, kazao je on.

Kako prenosi Tanjug, Petrović napominje da su SAD zainteresovane da blokiraju energetsku povezanost sa Rusijom, ali da zemljama u Evropi, pre svega Nemačkoj i Francuskoj, takođe najkvaliteniji, najbliži i najjeftiniji energenti dolaze iz Rusije i postsovjetskog prostora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...