Prvi put od decembra 2018. kompanije planiraju nova zapošljavanja

Nemačka auto industrija bolje poslovala u julu, problem još uvek manjak komponenata

AutomobiliBiznisVesti

3.8.2021 14:45 Autor: Marko Andrejić 0

Nemačka auto industrija bolje poslovala u julu, problem još uvek manjak komponenata Nemačka auto industrija bolje poslovala u julu, problem još uvek manjak komponenata
Nemački proizvođači automobila i njihovi dobavljači poslovali su u julu bolje nego prethodnog meseca. To potvrđuje anketa ekonomskog instituta IFO, prema kojoj je indeks... Nemačka auto industrija bolje poslovala u julu, problem još uvek manjak komponenata

Nemački proizvođači automobila i njihovi dobavljači poslovali su u julu bolje nego prethodnog meseca. To potvrđuje anketa ekonomskog instituta IFO, prema kojoj je indeks zadovoljstva trenutnom poslovnom klimom u kompanijama iz auto sektora skočio u julu na 56,8 poena sa junskih 44,9 bodova, što je najviši nivo od jula 2018.

Poslovna očekivanja proizvođača vozila u Nemačkoj takođe su porasla sa 3,6 poena u junu na 6,3 poena prošlog meseca, navodi se u saopštenju instituta iz Minhena dostavljenom Tanjugu.

„Potražnja u Aziji i SAD je ostala veoma jaka, pri čemu su njihovi pretkrizni nivoi nadohvat ruke. U Evropi je, međutim, pred nama još uvek dug put u tom pogledu“, kaže Oliver Falk, direktor Centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije u IFO-u.

U julskoj anketi je 83,4 odsto kompanija reklo da je pogođeno nedostatkom intermedijarnih proizvoda u odnosu na 64,7 odsto u aprilu.

„Proizvođači vozila i njihovi dobavljači trpe zbog nestašica komponenata u predprodukciji, što uzrokuje obustave proizvodnje. Verovatno će uska grla, naročito u snabdevanju poluprovodnicima, i dalje trajati“, kaže Falk.

Zbog toga, kako objašnjava, dobavljači svesno povećavaju zalihe, dok su zalihe gotovih putničkih automobila, s druge strane, niske.

Prvi put od decembra 2018, nemačke auto kompanije planiraju da povećaju radnu snagu. Taj pokazatelj je porastao sa minus 19,3 poena u junu na plus 5,2 poena u julu.

Potražnja za automobilima je prošlog meseca neznatno povećana, pri čemu se indeks popeo na 27,5 bodova sa junskih 16,8 poena.

Iskorišćenost kapaciteta se zadržala na nivou pre krize. Anketirane kompanije su u julu beležile iskorišćenost kapaciteta od 84,7 odsto, naspram pada na istorijski minimum od 44,1 odsto u aprilu 2020, navodi IFO u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...