Izvoz u druge zemlje EU niži za 2,8 odsto

Nemačka beleži trgovački deficit prvi put nakon tri decenije

EUVesti

4.7.2022 15:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nemačka beleži trgovački deficit prvi put nakon tri decenije Nemačka beleži trgovački deficit prvi put nakon tri decenije
U izveštaju Nemačke navodi se da je po prvi put u poslednje tri decenije ova zemlja imala trgovački deficit, čiji su glavni uzročnici inflacija... Nemačka beleži trgovački deficit prvi put nakon tri decenije

U izveštaju Nemačke navodi se da je po prvi put u poslednje tri decenije ova zemlja imala trgovački deficit, čiji su glavni uzročnici inflacija i prekidi u trgovanju.

Rastuće cene energije povećale su vrednost uvoza u najveću evropsku ekonomiju, dok je poremećaj globalne trgovine opteretio izvoz, uzrokujući deficit u maju, piše Financial Times.

Izvoz iz Nemačke u maju je pao 0,5 odsto u odnosu na prethodni mesec, na 125,8 milijardi evra, dok je uvoz porastao za 2,7 odsto u 126,7 milijardi evra. Deficit u vrednosti jedne milijarde zadesio je ovu evropsku zemlju prvi put od 1991. godine.

Rusko-ukrajinski sukob i sankcije koje je Zapad nametnuo Moskvi, zajedno sa zaključavanjima u Kini, naneli su štetu trgovini, umanjujući potražnju dobara iz nemačke ekonomije, koja je inače orijentisana na izvoz.

“Nemački trgovački suficit je sada nestao, delimično zahvaljujući rastu uvoza”, naveo je Klaus Vistesen (Claus Vistesen), ekonomista iz kompanije Pantheon Macroeconomics. On je dodao da očekuje da će Nemačka beležiti trgovački deficit i u toku leta.

Ukupan pad delimično je uzrokovan i smanjenjem mesečnog izvoza u druge zemlje Evropske unije od 2,8 odsto, dok je uvoz iz tih zemalja porastao za 2,5 odsto.

Izvoz u Sjedinjene Američke Države porastao je 5,7 odsto, a u Kinu 0,5 odsto, ali je za Veliku Britaniju bio niži za 2,5 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...