Ministarstvo predložilo vladi da se prodaja zabrani

Nemačka fabrika čipova neće završiti u rukama kineskih investitora?

EUVesti

9.11.2022 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemačka fabrika čipova neće završiti u rukama kineskih investitora? Nemačka fabrika čipova neće završiti u rukama kineskih investitora?
Nemački ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck) namerava da zabrani prodaju nemačke fabrike čipova kineskom investitoru, saopštilo je ministarstvo u utorak. Ministarstvo je vladi... Nemačka fabrika čipova neće završiti u rukama kineskih investitora?

Nemački ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck) namerava da zabrani prodaju nemačke fabrike čipova kineskom investitoru, saopštilo je ministarstvo u utorak.

Ministarstvo je vladi predložilo da se prodaja fabrike za proizvodnju čipova kompanije Elmos iz Dortmunda zabrani. Habek se protivi prodajama pogona za proizvodnju poluprovodnika i čipova. Kako se navodi u saopštenju, preuzimanje bi bilo pretnja za javni poredak i bezbednost, piše DPA.

„Blaža sredstva“ od zabrane ne mogu da spreče procenjene rizike. U vladi su oko toga bili konstruktivni razgovori.

Kompanija Elmos iz Dortmunda saopštila je u ponedeljak uveče da će vlada na sednici u sredu verovatno zabraniti prodaju fabrike čipova. Ministarstvo privrede je do sada, međutim, obaveštavalo dve strane da će odobriti transakciju.

Elmos je krajem prošle godine saopštio da namerava da proda fabriku kristalnih pločica za proizvodnju čipova, takozvanih vafera, švedskom konkurentu Sileksu za oko 85 miliona evra. Sileks je filijala kineske grupe Sai.

Vlada je nedavno odlučila, uz otpor nekoliko resora i na nagovor kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz), da jedna kineska kompanija može da preuzme 24,9 odsto udela u terminalu u luci u Hamburgu.

Kritičari ovakvih poslova strahuju da Kina može previše da utiče na infrastrukturu ili važne industrijske grane u Nemačkoj.

  • VERA

    13.11.2022 #1 Author

    Nije im svejedno ko ce tu fabriku da kupi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...