Najveća evropska ekonomija dodeljivaće sledeće godine subvencije za gas i električnu energiju

Nemačka izdvaja 83,3 milijarde evra za pomoć domaćinstvima i preduzećima

EUVesti

8.11.2022 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemačka izdvaja 83,3 milijarde evra za pomoć domaćinstvima i preduzećima Nemačka izdvaja 83,3 milijarde evra za pomoć domaćinstvima i preduzećima
Nemački ministar finansija Kristijan Linder (Christian Linder) predstavio je planove prema kojima će prva ekonomija Evrope morati da potroši 83,3 milijarde evra (83,4 milijarde... Nemačka izdvaja 83,3 milijarde evra za pomoć domaćinstvima i preduzećima

Nemački ministar finansija Kristijan Linder (Christian Linder) predstavio je planove prema kojima će prva ekonomija Evrope morati da potroši 83,3 milijarde evra (83,4 milijarde dolara) za subvencije za gas i električnu energiju sledeće godine, navodi se u dokumentu ministarstva u koji je Bloomberg imao uvid.

Prema dokumentu, 40,3 milijarde evra biće iskorišćene kako bi se pokrili troškovi gasa i daljinskog grejanja, uključujući i jednokratne isplate u decembru za preduzeća i domaćinstva.

Ograničavanje cena gasa za domaćinstva biće na snazi od marta, međutim u planu vlade su pregovori sa distributerima energije na osnovu kojih će biti utvrđeno da li je implementacija ove mere moguća pre zakazanog roka.

Preostale 43 milijarde evra će biti iskorišćene kako bi se domaćinstvima i preduzećima smanjili troškovi za električnu energiju. Deo tih sredstava će biti vraćen u budžet stupanjem na snagu mere za smanjenje ekstraprofita koji ostvaruju proizvođači električne energije.

U okviru plana, dodatna sredstva u iznosu od 15,2 milijarde evra izdvojena su za otkup deonica kompanije Uniper, najvećeg uvoznika gasa u Nemačkoj. Takođe, oko 8,5 milijardi evra rezervisano je za ostale energetske kompanije koje se suočavaju s teškoćama, navodi se u dokumentu.

Ovaj plan povezan je sa nedavno usvojenom odlukom Nemačke o formiranju fonda za ekonomskog i stabilizacionog fonda vrednog 200 milijardi evra čija je svrha da zaštiti preduzeća i domaćinstva od povećanja cena gasa. Tim sredstvima se može pristupiti kroz pozajmice u banci KfW, koja je u državnom vlasništvu, a ovakvo finansiranje je izvan standardnih budžetskih odredbi zemlje.

Vlade širom evrozone do sada su potrošile oko 1,25 odsto ekonomske proizvodnje, odnosno oko 200 milijardi evra, za podsticaje u energetskom sektoru, navode iz Evrogrupe, tela koje okuplja ministre finansija u evrozoni.

  • VERA

    13.11.2022 #1 Author

    Tako se pomaže svoja država kada je najteže.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...