Vodeća evropska ekonomija u potrazi za novim izvorima energenata

Nemačka i Kanada u strateškom partnerstvu za zeleni vodonik

BiznisInfrastrukturaSvetU fokusuVesti

24.8.2022 12:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka i Kanada u strateškom partnerstvu za zeleni vodonik Nemačka i Kanada u strateškom partnerstvu za zeleni vodonik
Nemačka i Kanada su potpisale sporazum o dugoročnoj saradnji u proizvodnji i transportu goriva budućnosti, klimatski neutralnog „zelenog“ vodonika. Kako navodi agencija DPA, nemački... Nemačka i Kanada u strateškom partnerstvu za zeleni vodonik

Nemačka i Kanada su potpisale sporazum o dugoročnoj saradnji u proizvodnji i transportu goriva budućnosti, klimatski neutralnog „zelenog“ vodonika.

Kako navodi agencija DPA, nemački ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck) i kanadski ministar energetike Džonatan Vilkinson (Jonathan Wilkinson) su protokol o saradnji potpisali u Stivenvilu u pokrajini Njufaundlend i Labrador. Ceremoniji su prisustvovali kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) i premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau).

Kanada će zeleni vodonik Nemačkoj početi da izvozi 2025. godine. Šolc je rekao da sporazum partnerstvo sa Kanadom podiže na strateški nivo, dok ga je Trudo opisao kao „istorijski korak napred“. Sporazum će otvoriti nova radna mesta, podstaći lokalnu ekonomiju i doprineti proizvodnji čiste energije, rekao je kanadski premijer.

Njufaundlend je povoljna lokacija za proizvodnju zelenog vodonika  jer je prostran, slabo naseljen i vetrovit. Vodonik se, uz kiseonik, dobija elektrolizom vode. Proces zahteva mnogo struje i „zelen“ je samo uz upotrebu energije iz obnovljivih izvora i bez emisije štetnih gasova, poput vetra i sunca.

Vodonik u industriji i transportu može da zameni fosilna goriva naftu, ugalj i gas. Međutim, pošto je razlaganje vode na elemente energetski intenzivno, novo gorivo je za sada skuplje od fosilnog.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...