Cilj je smanjivanje zavisnosti od ruskih dobavljača energenata

Nemačka i Norveška planiraju cevovod za zeleni vodonik

EUU fokusuVesti

17.3.2022 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nemačka i Norveška planiraju cevovod za zeleni vodonik Nemačka i Norveška planiraju cevovod za zeleni vodonik
Nemačka i Norveška razmatraju izgradnju cevovoda za vodonik koji bi povezivao dve zemlje kako bi smanjile zavisnost Evrope od ruskih snabdevanja energijom. Zemlje planiraju... Nemačka i Norveška planiraju cevovod za zeleni vodonik

Nemačka i Norveška razmatraju izgradnju cevovoda za vodonik koji bi povezivao dve zemlje kako bi smanjile zavisnost Evrope od ruskih snabdevanja energijom.

Zemlje planiraju da uskoro sprovedu studiju izvodljivosti o projektu koji bi na kraju transportovao takozvani zeleni vodonik iz Norveške u Nemačku, saopšteno je posle sastanka nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka (Robert Habeck) i norveškog premijera Jonasa Gara Storea (Jonas Gahr Store), piše Bloomberg.

„Tokom narednih meseci i godina biće izuzetno važno ubrzati razvoj alternativnih izvora energije za Evropu kao zamene za ruski gas i naftu i razviti neophodnu infrastrukturu za to“, navele su vlade Nemačke i Norveške u zajedničkom saopštenju.

Nemačka je nastojala da revidira svoje snabdevanje energijom otkako je Rusija napala Ukrajinu. Najveća ekonomija u Evropskoj uniji dobija više od polovine svog gasa, polovinu uglja i otprilike trećinu nafte iz Rusije.

Kancelar Nemačke Olaf Šolc (Olaf Scholz) obećao je da će ojačati nacionalna skladišta gasa i uglja kako bi država smanjila svoju izloženost potencijalnim prekidima u snabdevanju. Vlada takođe kupuje tečni prirodni gas, podržavajući napore za izgradnju novih LNG terminala i zalažući se za bržu ekspanziju obnovljivih izvora energije.

  • ZVE84

    17.3.2022 #1 Author

    Koliko god pokušavali da smanje zavisnost od ruskih energenata, ona će ipak postojati… Gde ćete rukom na stenu?!

    Odgovori

  • STRAHINJA

    19.3.2022 #2 Author

    Energetska kriza ce posebno pokrenuti pitanje zblizavanja evropskih drzava i nordijskih zemalja

    Odgovori

  • Anonimni

    20.3.2022 #3 Author

    Dobar pokusaj,pitanje je u praksi kako ce se to pokazati…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...