Rat u Ukrajini predstavlja opasnost za nemačku ekonomiju

Olaf Šolc odobrio specijalni fond za trgovanje dužničkim hartijama od vrednosti

EUVesti

16.3.2022 11:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Olaf Šolc odobrio specijalni fond za trgovanje dužničkim hartijama od vrednosti Olaf Šolc odobrio specijalni fond za trgovanje dužničkim hartijama od vrednosti
Kabinet nemačkog kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) odobrio je specijalni fond koji trguje dužničkim hartijama od vrednosti sa ciljem da se modernizuje nemačka vojska... Olaf Šolc odobrio specijalni fond za trgovanje dužničkim hartijama od vrednosti

Kabinet nemačkog kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) odobrio je specijalni fond koji trguje dužničkim hartijama od vrednosti sa ciljem da se modernizuje nemačka vojska i odobri pozajmica ukupne vrednosti do 200 milijardi evra (220 milijardi dolara).

Šolc je iznenađujuću odluku o formiranju specijalnog fonda, vrednog 100 milijardi evra, najavio na sednici parlamenta prošle godine, dodajući da će Nemačka dostići i čak premašiti ciljanu godišnju potrošnju od dva odsto za odbrambene snage, piše Bloomberg.

Sjedinjene Američke Države i evropski saveznici su podržali ovaj potez kao dugo očekivani preokret u nemačkoj odbrambenoj i bezbednosnoj politici. 

Osim toga, odobreni su i planovi budžeta koje je predložio ministar finansija Kristijan Linder (Christian Lindner), a koji uključuju i nove pozajmice u 2022. godini u vrednosti 99,7 milijardi evra.

Kako prenosi CNN, nemački kancelar je u utorak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa jordanskim kraljem Abdulahom II izjavio da rat u Ukrajini i sankcije Rusiji predstavljaju opasnost za nemačku ekonomiju. 

Olaf Šolc i kralj Jordana pozvali su ruskog predsednika Vladimira Putina da obustavi sve ratne operacije i povuče svoje trupe iz Ukrajine.

  • ZVE84

    20.3.2022 #1 Author

    Nemačka nema nikakve veze sa Ukrajinom osim nafte

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.3.2022 #2 Author

    Nemacka je sada vec u ozbiljnom problemu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...