Rekordno niska očekivanja za drugu ekonomiju Evrope

Recesija u Nemačkoj „sve izglednija“

EUVesti

16.3.2022 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Recesija u Nemačkoj „sve izglednija“ Recesija u Nemačkoj „sve izglednija“
Očekivanja za nemačku ekonomiju u martu su pala na rekordno nizak nivo zbog rata u Ukrajini i ekonomskih sankcija Rusiji, pokazalo je istraživanje instituta... Recesija u Nemačkoj „sve izglednija“

Očekivanja za nemačku ekonomiju u martu su pala na rekordno nizak nivo zbog rata u Ukrajini i ekonomskih sankcija Rusiji, pokazalo je istraživanje instituta za ekonomska istraživanja ZEW.

Indeks ekonomske klime instituta ZEW se sa 54,3 boda, koliko je imao u februaru, spustio na minus 39,3 boda, što je njegov najveći pad otkad je institut počeo da sprovodi istraživanja u decembru 1991. godine, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Iz instituta upozoravaju da naglo pogoršana predviđanja signaliziraju da su šanse najveće evropske ekonomije za ulazak u recesiju sve veće.

„Recesija je sve izglednija. Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji značajno prigušuju ekonomske izglede Nemačke“, rekao je direktor ZEW instituta Ahim Vambah (Achim Wambach).

On je dodao da nagli pad očekivanja za ekonomiju prate ekstremno pojačana inflatorna očekivanja.

Indeks ocene trenutne situacije u privredi takođe pokazuje znatno pogoršanje, s obzirom na njegov pad sa minus 8,1 bod na minus 21,4 boda.

Da kriza u Ukrajini utiče na poslovanje kompanija u Nemačkoj pokazuje izjava izvršnog direktora kompanije Volkswagen Herberta Disa (Herbert Diess) da puni uticaj rata još nije jasan i dovodi u pitanje prognoze firme za ovu godinu.

Nemački ministar finansija početkom nedelje je izjavio da će vlada danas usvojiti nacrt budžeta za ovu godinu, ali i da će u narednim nedeljama poslati u parlament dodatne fiskalne planove koji će odražavati uticaj rata u Ukrajini na nemačku ekonomiju.

  • MAJA

    16.3.2022 #1 Author

    Ako bude recesija u Nemačkoj lančano će iću na sve zemlje EU , ako se promeni odnos Evra i drugih valuta i krene inflacija nece biti dobri ni po nas

    Odgovori

  • Milovan94

    16.3.2022 #2 Author

    Recesija i pre rata je bila očigleda, sada će se samo ubrzati po mom mišljenju. Neizbežna je u svakom smislu.

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #3 Author

    Nemačka ekonomija je uvek bila stabilna, za njih zime nema

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.3.2022 #4 Author

    U Nemackoj je inflacija krenula sa kovidom,sada je opet u porastu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...