Vlada u Berlinu traži alternativu ruskom gasu

Nemačka produžava rad nuklearki i traži ukidanje PDV-a na benzin u celoj Evropi

BiznisEUInfrastrukturaNovacSvetU fokusuVesti

8.3.2022 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Nemačka produžava rad nuklearki i traži ukidanje PDV-a na benzin u celoj Evropi Nemačka produžava rad nuklearki i traži ukidanje PDV-a na benzin u celoj Evropi
U Nemačkoj se intenzivno raspravlja o merama koje bi ublažile drastični porast cena energenata i dugoročno smanjila zavisnost od ruskih izvora, a razmišlja se... Nemačka produžava rad nuklearki i traži ukidanje PDV-a na benzin u celoj Evropi

U Nemačkoj se intenzivno raspravlja o merama koje bi ublažile drastični porast cena energenata i dugoročno smanjila zavisnost od ruskih izvora, a razmišlja se i o produženju roka do kojeg bi nemačke nuklearne elektrane trebalo da budu isključene.

“Tehnički je moguće nuklearne elektrane duže ostaviti u funkciji, pitanje želimo li to je političke prirode”, rekao je bavarski premijer Marku Seder (Markus Söder) u razgovoru za jutarnji program javnog servisa ZDF, prenosi Poslovni dnevnik.

On smatra da bi produženje rada nuklearnih elektrana za “tri do pet” godina pomoglo u procesu smanjenja zavisnosti od ruskih energenata, uz očuvanje klimatskih ciljeva.

Trenutno su još samo tri nemačke nuklearne elektrane u pogonu i to do kraja ove godine. Krajem prošle godine su iz mreže snabdevanja električnom energijom isključene tri nuklearne elektrane. Odluka o izlasku Nemačke iz proizvodnje energije preko nuklearki donesena je 2011. godine nakon katastrofe u japanskoj Fukušimi.

Bavarski ministar je kao kratkoročnu meru naveo i smanjenje poreza na dodatu vrednost na naftne derivate. “Stopa PDV-a za gorivo mora u najkraćem mogućem roku sa 19 biti smanjena na sedam odsto”, rekao je bavarski premijer na sednici bavarske vlade.

On je rekao kako je nedopustivo da država zarađuje na poskupljenju naftnih derivata i najavio kako će pokrenuti inicijativu da se širom Evrope uvede nulti PDV na goriva. “I ova mera je moguća na određeno vreme”, rekao je Seder.

Nakon najave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony Blinken) o mogućoj zabrani uvoza nafte iz Rusije, cene naftnih derivata su u Nemačkoj ponovno premašile istorijske granice.

Kako javlja najveći nemački automobilski klub ADAC, srednja cena super benzina dostigla je nivo od 1,96 evra. Dizel je još skuplji 1,98 evra. Po pravilu je dizel jeftiniji od supera, a porast cene ovog derivata ADAC objašnjava pojačanom potražnjom.

Nemački ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck) je prošle nedelje građanima Nemačke preporučio štednju energenata. “Ko želi da naudi Putinu, taj smanjuje grejanje”, rekao je Habek.

Podsetimo, u Nemačkoj se ubrzavaju pripreme za izgradnju infrastrukture za prenos tečnog gasa (LNG) te pre svega LNG terminala koji bi trebalo biti izgrađen u blizini Hamburga. Kao moguće lokacije spominju se Štade u pokrajini Donja Saska, te Brunsbitel, s druge strane ušća Labe, u saveznoj pokrajini Šlezvig-Holštajn.

“LNG terminali pomažu ostvarenju cilja postizanja energetske nezavisnosti”, rekao je u februaru ministar Habek za dnevnik Handelsblatt.

On je ukazao i na to da je zbog smanjene isporuke gasa iz Rusije protekle zime dolazilo do problema u snabdevanju te zaključio da to “mora sa sobom povući i neke političke korake”.

Habek je rekao da se LNG terminali mogu koristiti i za transfer vodonika, na kojeg se oslanja deo nemačke klimatske strategije.

  • GOCA BG

    8.3.2022 #1 Author

    Sta politika uradi,i opet narod trpi…

    Odgovori

  • FRUIT04

    8.3.2022 #2 Author

    Frkica, rusi mogu da zavrnu slavinu.

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    9.3.2022 #3 Author

    Ali izjava ko želi da naudi Putinu da štedi energente, pa kud ide ovaj svet…

    Odgovori

  • MARKO7

    8.6.2022 #4 Author

    Pa nuklearke baš dosta benzina troše…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...