nova vlada moraće da preduzme mere da bi ublažila krizu

Nemačka očekuje znatno slabiji rast BDP ove godine od predviđenog

InvesticijeNovacSvetVesti

27.10.2021 17:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka očekuje znatno slabiji rast BDP ove godine od predviđenog Nemačka očekuje znatno slabiji rast BDP ove godine od predviđenog
Nemačka očekuje da će rast ove godine biti znatno slabiji od predviđenog, pre nego što se najveća evropska ekonomija otrese dugotrajnih efekata pandemije, a... Nemačka očekuje znatno slabiji rast BDP ove godine od predviđenog

Nemačka očekuje da će rast ove godine biti znatno slabiji od predviđenog, pre nego što se najveća evropska ekonomija otrese dugotrajnih efekata pandemije, a smanjenje ponude i ekspanzija ubrzaju 2022. godine.

Smanjenje vladinih prognoza za 2021. godinu na 2,6 odsto, u poređenju sa predviđanjem od 3,5 procenata krajem aprila, rezultat je uskih grla u snabdevanju proizvoda poput mikročipova i građevinskih materijala, kao i rasta cene energije, posebno gasa, izjavio je u sredu u Berlinu ministar ekonomije Peter Altmajer (Peter Altmaier).

Nemačka proizvodnja će se verovatno vratiti na nivo pre pandemije do kraja marta, četiri meseca kasnije od očekivanog, predviđa je Altmajer. Stručnjaci iz njegovog ministarstva podigli su prognozu rasta BDP-a za 2022. godinu na 4,1 odsto sa 3,6 odsto, i očekuju da će se rast „normalizovati” po stopi od 1,6 odsto 2023. godine, piše Bloomberg.

Vladina prognoza za ovu godinu je nešto optimističnija od zajedničkih predviđanja koje su ovog meseca objavili vodeći nacionalni istraživački instituti, dok su njeni izgledi za sledeću godinu znatno manje optimistični. Instituti su smanjili svoje prognoze za ovu godinu na 2,4 odsto sa 3,7 procenata i podigli svoju procenu za 2022. na 4,8 sa 3,9 odsto.

Dvogodišnje prognoze ministarstva ekonomije pomažu u planiranju budžeta, a ovo su gotovo sigurno poslednje koje treba da pripremi aktuelna vlada koju vodi odlazeća kancelarka Angela Merkel.

Nova vlada će svakako razmisliti o tome koje mere može da preduzme kako bi ublažila povećanje cena za grejanje, transport i struju za one koji su najviše pogođeni, rekao je Altmajer.

„To su delom preduzeća, a delom penzioneri i ljudi sa niskim primanjima“, dodao je on. Altmajer je takođe rekao da očekuje da će inflacija oslabiti početkom sledeće godine kako cene energenata ponovo počnu da padaju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...