U projektu za sada učestvuje 14 država, među njima I Slovenija

Nemačka pokrenula evropsku inicijativu za formiranje “nebeskog štita”

EUSvetVesti

13.10.2022 11:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka pokrenula evropsku inicijativu za formiranje “nebeskog štita” Nemačka pokrenula evropsku inicijativu za formiranje “nebeskog štita”
Nemačka je sa saveznicima iz NATO pakta pokrenula zajednički projekat evropske odbrane od napada iz vazduha. Ministarka odbrane Nemačke Kristine Lambreht (Christine Lambrecht) je... Nemačka pokrenula evropsku inicijativu za formiranje “nebeskog štita”

Nemačka je sa saveznicima iz NATO pakta pokrenula zajednički projekat evropske odbrane od napada iz vazduha.

Ministarka odbrane Nemačke Kristine Lambreht (Christine Lambrecht) je na margini samita NATO u Briselu, sa resornim kolegama iz više od 10 država potpisala pismo o namerama za Inicijativu evropskog nebeskog štita.

Inicijativa cilja da popuni praznine u postojećem sistemu zaštite evropskih članica NATO od napada iz vazduha. Deficitaran je, na primer, raketni štit protiv balističkih raketa, ali isto tako i od dronova i krstarećih projektila.

Napad Rusije na Ukrajinu je u NATO dramatično izmenio percepciju stanja bezbednosti u Evropi i podbo članice da osnaže zaštitu. Prethodno, evropske države su bile fokusirane na moguću pretnju iz Irana. Potpisnice inicijative sada nameravaju da koordinisano kupuju sisteme odbrane za što širu zaštitu od raketnih napada, piše DPA.

„Time zajednički preuzimamo odgovornost za bezbednost našeg kontinenta,“ rekla je Lambreht o projektu „političke, finansijske i tehnološke sinergije.“ Prema njenim rečima, u projektu, uz Nemačku, učestvuje još 14 država.

Na ceremoniju potpisivanja došli su ministri odbrane Velike Britanije, Slovačke, Norveške, Letonije, Mađarske, Bugarske, Belgije, Češke, Finske, Litvanije, Holandije, Rumunije i Slovenije. Finska u NATO ulazi krajem godine, a prema diplomatskim izvorima, priključiće se i Estonija.

Inicijativu je u avgustu najavio kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz), opisavši je kao „bonus bezbednosti za celu Evropu“ i argumentujući da je evropski sistem odbrane od napada iz vazduha jeftiniji i efikasniji od skupa pojedinačnih.

Nemačka sada za odbranu kratkog dometa protiv aviona i helikoptera ima rakete stinger, koje vojnici ispaljuju ručno. Deo tog arsenala Bundesver je poslao Ukrajini. Za odbranu srednjeg dometa, ima 12 sistema patriot. To ni izbliza nije dovoljno da pokrije celu zemlju, piše DPA. 

Bundesver priznaje da Nemačka praktično nema odbranu protiv balističkih projektila, koji na metu padaju ogromnom brzinom sa velike visine.

Verovatna opcija za Nemačku je izraelski sistem Arrow 3. Taj sistem čini gornji sloj odbrane od raketnih napada i sposoban je da presreće i uništava projektile na rubu svemira, na preko 100 kilometara visine. Samim tim, veoma je velika i površina koju štiti. Osim toga, u Berlinu se razgovara o nabavci još sistema Patriot i Iris-T SLM.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...