drastično povećana budžetska izdavanja

Vojska Srbije na opremu potrošila oko 70 milijardi dinara u prošloj godini

BiznisSrbijaVesti

12.8.2022 12:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Vojska Srbije na opremu potrošila oko 70 milijardi dinara u prošloj godini Vojska Srbije na opremu potrošila oko 70 milijardi dinara u prošloj godini
Prema finansijskim izveštajima Ministarstva odbrane oprema za Vojsku Srbije koštala je prošle godine 69,9 milijardi dinara. Od prihoda predviđenih budžetom Srbije za opremu za... Vojska Srbije na opremu potrošila oko 70 milijardi dinara u prošloj godini

Prema finansijskim izveštajima Ministarstva odbrane oprema za Vojsku Srbije koštala je prošle godine 69,9 milijardi dinara.

Od prihoda predviđenih budžetom Srbije za opremu za vojsku je išlo 68,4 milijarde dinara, 719.000 je došlo iz „donacija i pomoći“, dok je 1,5 milijardi dinara za vojnu opremu dato iz „ostalih izvora“, vidi se iz izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja Ministarstva odbrane za 2021, koji je objavila Državna revizorska institucija (DRI), prenosi Beta pozivajući se na Novu ekonomiju.

Izdaci za opremu za vojsku deo su izdataka Ministarstva odbrane, za nabavku „mašina i oprema“, a pored vojne opreme, tu spada i oprema za saobraćaj, administrativna oprema, medicinska i laboratorijska oprema, oprema za zaštitu životne sredine, oprema za obrazovanje i nauku.

Ukupni izdaci za nabavku „mašina i oprema“ bili su 71,3 milijarde dinara, što znači da je 98 odsto novca u ovoj budžetskoj liniji otišlo na opremanje vojske.

U izveštaju DRI navodi se da je u toku 2021. godine evidentirana nabavka „opreme za vojsku u pripremi“ u iznosu od 54,3 milijarde dinara.

Početno stanje „za opremu za vojsku u pripremi“ iznosilo je 22,1 milijardu dinara, a u funkciju je tokom 2021. godine stavljena oprema u vrednosti od 691 milion dinara, tako da ukupan iznos opreme za vojsku u pripremi iznosi 75,8 milijardi dinara.

Rebalansom budžeta je sredinom prošle godine drastično povećan budžet za vojsku za oko 44 odsto, a budžetom za 2022. godinu za Ministarstvo odbrane Srbije planirana su sredstva u iznosu od 132 milijarde dinara ili skoro 1,123 milijarde evra.

Srbija je za poslednjih osam godina povećala budžetska izdvajanja za odbranu, vojsku i policiju, a smanjila državna ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

  • IVAN

    12.8.2022 #1 Author

    Treba jos ulaganja u vojisku.

    Odgovori

  • MarijaS

    12.8.2022 #2 Author

    Lepe vesti.Treba ulagati u vojsku.

    Odgovori

  • TATJANA

    12.8.2022 #3 Author

    Treba ulagati uvek i sve vise

    Odgovori

  • VERA

    13.8.2022 #4 Author

    Ulaganja u vojsku moraju da budu u skladu sa razvojom.

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.8.2022 #5 Author

    Treba jos vise ulagati u vojsku kao i druge zemlje..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...