Ministri EU postigli opštu saglasnost u vezi sa zajedničkom kupovinom energenata

Miler: Nemačka će imati dovoljno gasa za naredna dva i po meseca

EUVesti

13.10.2022 10:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Miler: Nemačka će imati dovoljno gasa za naredna dva i po meseca Miler: Nemačka će imati dovoljno gasa za naredna dva i po meseca
Šef ruskog Gazproma Aleksej Miler (Alexey Miller) saopštio je da će gasa u nemačkom podzemnom skladištu biti dovoljno za još dva ili dva i... Miler: Nemačka će imati dovoljno gasa za naredna dva i po meseca

Šef ruskog Gazproma Aleksej Miler (Alexey Miller) saopštio je da će gasa u nemačkom podzemnom skladištu biti dovoljno za još dva ili dva i po meseca.

Govoreći na konferenciji u Moskvi, Miler je upozorio Evropu na posledice odustajanja od ruskog gasa, rekavši da „nema garancija da će Evropa preživeti zimu na osnovu trenutnog kapaciteta skladišta gasa“.

Miler je poručio da zima može biti relativno topla, ali da se očekuje period od pet do sedam dana kada će biti ekstremno hladno, te da je moguće da će se smrznuti čitavi gradovi i zemlje.

Kako je naveo, tokom dana najveće zimske potražnje, Evropi bi moglo nedostajati oko 800 miliona kubnih metara prirodnog gasa dnevno, ili jedna trećina njene ukupne potrošnje, prenosi agencija Mina.

Miler je takođe zatražio garancije za dalji rad gasovoda “Severni tok 2”.

„Evropska unija (EU) i Nemačka moraju dati jasan politički odgovor da su zainteresovane i da žele da se te veze obnove, kao i da pruže garancije“, dodao je on.

Prema Milerovim rečima, druga cev “Severnog toka 2” je takođe oštećena u nedavnom incidentu, kada su oštećeni ruski gasovodi, ali curenja gasa nema.

Ministri energetike iz Evropske unije (EU) postigli su opštu saglasnost da zemlje treba da počnu zajedno da kupuju gas pre sledećeg leta, kao i da je potrebna naći alternativnu referentnu cenu za ovaj energent, saopštio je češki ministar industrije Jozef Sikela.

Sikela je rekao da je sastanak ministara u Pragu pomogao da se prevaziđu razlike među državama članicama EU.

Kako je naveo, ministri energetike EU žele da zajednička kupovina gasa počne pre sledeće zime.

„Želimo da ubrzamo zajedničke kupovine i da iskoristimo kupovnu moć čitave privrede EU kako bismo dobili sigurnost u snabdevanju za sledeću zimu, koja bi mogla biti i kritičnija od ove“, rekao je Sikela nakon sastanka ministara EU u Pragu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...