Kremlj negirao odgovornost za sabotaže gasovoda

Peskov: Glupe i apsurdne pretpostavke o Severnom toku

SvetVesti

28.9.2022 15:53 Autor: Vladimir Jokanović 4

Peskov: Glupe i apsurdne pretpostavke o Severnom toku Peskov: Glupe i apsurdne pretpostavke o Severnom toku
Pretpostavke o umešanosti Rusije u havarije na gasovodima Severni tok su „predvidljivo glupe i apsurdne“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Prema njegovim rečima... Peskov: Glupe i apsurdne pretpostavke o Severnom toku

Pretpostavke o umešanosti Rusije u havarije na gasovodima Severni tok su „predvidljivo glupe i apsurdne“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Prema njegovim rečima problemi sa gasovodima ostavili su Rusiju bez isporuka, dok profit američkih izvoznika tečnog prirodnog gasa samo raste.

Tokom obraćanja novinarima Peskov je rekao da se čekaju rezultati istrage i zvanične informacije iz Danske i Švedske. On je vanredno stanje na gasovodima Severni tok 1 i 2 nazvao velikim problemom, dodajući da su obe linije bile napunjene gasom, a gas mnogo košta. „Sada taj gas ide u vetar“, rekao je Peskov, prenosi Komersant.

Peskov je istakao da je potrebno sačekati rezultate istrage Danske i Švedske. „Tamo imaju mnogo opreme za praćenje. Niko teoretski ne bi mogao da se približi ovim cevima, a da ne bude uhvaćen u vidno polje te opreme. To je svima dobro poznato, posebno vojnim specijalistima“, rekao je Peskov.

Rusija je, prema njegovim rečima, izgubila puteve za snabdevanje Evrope gasom. „Da li je Evropa zainteresovana za ovo, ili posebno Nemačka, lokomotiva evropske privrede? Nije. I oni su sada u veoma, veoma teškoj situaciji“, naveo je portparol Kremlja. On je takođe ukazao na saopštenje evroparlamentarca i bivšeg ministra spoljnih poslova Poljske, Radoslava Sikorskog, koji je zahvalio SAD na sabotaži gasovoda.

Foto: Beta/AP

Sikorski je insinuirao da su SAD namerno nanele štetu gasovodima i podsetio na ranije obećanje američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da će poslati gasovod na dno ukoliko ruska vojska uđe u Ukrajinu. On je na svojoj Twitter objavi uz fotografiju curenja gasa, napisao: „Mala stvar, ali toliko radosti. Hvala SAD“.

Peskov je rekao da „ima mnogo pitanja“ i da ovakva situacija „zahteva dijalog, brzu interakciju svih strana kako bi se što pre saznalo šta se desilo, da bi se procenila šteta i predvidele akcije za ispravljanje situacije. Za sada, naravno, vidimo apsolutni deficit ovog dijaloga“, naglasio je Peskov.

Ukrajina je ranije optužila Rusiju da ona stoji iza sabotaže koja je izazvala curenje gasa. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak naveo je da je reč o „terorističkom napadu“ koji je počinila Rusija. On je ocenio da je to „čin agresije prema EU“, preneo je BBC.

Istovremeno curenje gasa iz oba gasovoda „Severni tok“ rezultat je namernih radnji, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) povodom misteriozne simultane havarije na gasovodima u Baltičkom moru, dodajući da na to ukazuju raspoloživi dokazi.

Danska i Švedska otkrile su nagli pad pritiska u gasovodima i curenje gasa. Operater projekta Nord Stream naveo je da je pričinjena šteta bez presedana. Prema navodima nemačkog lista Tagesspiegel, pritisak je mogao da opadne kao posledica sabotaže. Kremlj je saopštio da se ne može isključiti nijedan uzrok havarije. Švedska je saopštila da je do curenja gasa došlo zbog eksplozije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...