Cene akcija odmah pale po objavljivanju vesti

Nemačka vlada prodaje deo svog vlasništva u kompaniji Lufthansa

EUVesti

16.8.2021 12:03 Autor: Gordana Bulatović 0

Nemačka vlada prodaje deo svog vlasništva u kompaniji Lufthansa Nemačka vlada prodaje deo svog vlasništva u kompaniji Lufthansa
Nemačka vlada planira da proda oko četvrtinu svog vlasničkog učešća u avio-prevozniku Lufthansa narednih nedelja, saopštila je danas državna finansijska agencija. Akcije nemačke kompanije... Nemačka vlada prodaje deo svog vlasništva u kompaniji Lufthansa

Nemačka vlada planira da proda oko četvrtinu svog vlasničkog učešća u avio-prevozniku Lufthansa narednih nedelja, saopštila je danas državna finansijska agencija.

Akcije nemačke kompanije su na tu vest pale za čak 4,9 odsto, na 8,9 evra u neposrednom trgovanju, izveštava Reuters.

Država je vlasnički udeo od 20 odsto stekla po ceni od 300 miliona evra u okviru programa finansijske pomoći nemačkom avio-prevozniku, kojeg je, kao i ceo vazduhoplovni sektor u svetu, pogodila kriza korona virusa.

Lufthansa je dobila paket finansijske podrške od devet milijardi evra iz nemačkog Fonda za stabilizaciju privrede (WSF), osnovanog za pomoć kompanijama da prebrode posledice pandemije.

Kretanje vrednosti akcija kompanije Lufthansa u poslednjih pet dana, primetan je jutrošnji pad/Izvor: Frankfurtska berza

Iz WSF su rekli da će pre kraja 2023. godine prodati ceo svoj udeo u Lufthansi, koji trenutno vredi više od jedne milijarde evra. Celokupna tržišna kapitalizacija kompanije u ovom trenutku procenjuje se na oko pet milijardi evra.

Lufthansa planira da emituje nove akcije, verovatno pre parlamentarnih izbora 26. septembra, što bi joj omogućilo da vrati deo novca iz paketa spasilačke pomoći poreskim obveznicima.

Akcionari su odobrili potencijalno povećanje kapitala kompanije do 5,5 milijardi evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...