negativan uticaj problema u lancima snabdevanja

Nemačka vlada srezala prognozu rasta za 2021. godinu na 2,6 odsto

EUNovacSvetVesti

26.10.2021 15:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka vlada srezala prognozu rasta za 2021. godinu na 2,6 odsto Nemačka vlada srezala prognozu rasta za 2021. godinu na 2,6 odsto
Nemačka vlada je smanjila prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu na 2,6 odsto sa nivoa od 3,5 procenata koji je predviđala u aprilu, jer... Nemačka vlada srezala prognozu rasta za 2021. godinu na 2,6 odsto

Nemačka vlada je smanjila prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu na 2,6 odsto sa nivoa od 3,5 procenata koji je predviđala u aprilu, jer se oporavak najveće evropske privrede usporio zbog problema u lancima snabdevanja.

Istovremeno, vlada u Berlinu je podigla procenu rasta za 2022. godinu sa prvobitno projektovanih 3,6 posto na 4,1 procenat, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Za 2023. godinu, vlada previđa normalizaciju privrednog rasta sa stopom ekspanzije od 1,6 odsto, rekli su anonimni Reuters-ovi izvori.

Ministar ekonomije Peter Altmajer (Peter Altmaier) će u sredu predstaviti ažurirane vladine prognoze rasta na konferenciji za novinare. Portparol Ministarstva ekonomije odbio je da komentariše revidirane prognoze.

Uska grla u proizvodnji zajedno sa neuobičajeno visokim rastom tražnje, takođe dovode do rasta potrošačkih cena, zbog čega nemačka vlada očekuje da će inflacija ove godine porasti na 2,9 odsto, rekao je jedan od izvora britanske agencije.

Ipak, Berlin i dalje ostaje pri svojoj proceni da će porast cena biti privremen, i predviđa da će se inflacija dogodine spustiti na 2,2 odsto, a u 2023. godini na 1,7 procenata, dodao je izvor. Prošle godine, inflacija u Nemačkoj je iznosila 0,6 odsto.

Vladine revidirane projekcije o bruto domaćem proizvodu podudaraju se sa najnovijim procenama Bundesbanke, koja je juče saopštila da će privredni rast verovatno oštro usporiti u četvrtom tromesečju, tako da će celogodišnja stopa rasta verovatno biti „znatno“ ispod predviđanja centralne banke od 3,7 odsto iz juna.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...