zbog drastično povećanih računa za gas

Nemačke bolnice u finansijskim problemima, traže pomoć od države

EUPoslovanjeVesti

20.7.2022 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Nemačke bolnice u finansijskim problemima, traže pomoć od države Nemačke bolnice u finansijskim problemima, traže pomoć od države
Nemačke bolnice će se suočiti sa dramatično većim računima kada im isteknu važeći ugovori sa distributerima gasa, a budući da ne mogu ni da... Nemačke bolnice u finansijskim problemima, traže pomoć od države

Nemačke bolnice će se suočiti sa dramatično većim računima kada im isteknu važeći ugovori sa distributerima gasa, a budući da ne mogu ni da isključe grejanje, niti da ga naplate od pacijenata, traže pomoć od vlade.

Predsednik Nemačke asocijacije bolnica Gerald Gas (Gerhald Gas) je u utorak upozorio da će klinike čiji ugovori za gas ističu krajem godine od 2023. godine morati da plaćaju barem trostruko veće račune.

Za klinike sa više od 600 kreveta to može da znači povećanje troška za gas sa 800.000 na skoro 2,5 miliona evra godišnje, rekao je Gas, prenosi DPA.

Za razliku od domaćinstava, privrede i državne administracije, pune bolnice ne mogu da štede obaranjem temperature ili isključivanjem radijatora u pojedinim prostorijama, objasnio je on. Istovremeno, ne mogu ni veću cenu energenata, hrane i tehnike da prebace na potrošače.

Zato, rekao je Gas, savezne i pokrajinske vlasti pod hitno treba da dogovore mere za inflatornu amortizaciju troškova bolnica.

Povećanje paušala koji bolnice dobijaju za svaku intervenciju, sada ne može da raste za više od 2,32 odsto godišnje, brojke zaostale iz vremena kada je stopa inflacije ostajala u tom okviru, prenosi DPA.

To, međutim, nije sve. Gas je upozorio da bolnice zavise od brojnih spoljnih usluga, na primer firmi koje peru posteljinu.

„Ako one odu, bolnice će za nekoliko dana biti u velikom problemu“, upozorio je on.

Gas se požalio i na zastoj ulaganja u bolničke objekte i tehniku. Prema njegovim rečima, ulaganje u bolnice značajno je ispod neophodnog.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...