Ukupna inflacija ove godine biće tri odsto

Nemačke kompanije planiraju povećanje cena

EUVesti

29.11.2021 12:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemačke kompanije planiraju povećanje cena Nemačke kompanije planiraju povećanje cena
Veliki broj kompanija u Nemačkoj planira da poveća cene u naredna tri meseca, pokazali su rezultati istraživanja minhenskog Instituta IFO. Indeks očekivanih cena, koji... Nemačke kompanije planiraju povećanje cena

Veliki broj kompanija u Nemačkoj planira da poveća cene u naredna tri meseca, pokazali su rezultati istraživanja minhenskog Instituta IFO.

Indeks očekivanih cena, koji izračunava IFO, porastao je na 45 poena u novembru sa oktobarskog nivoa od 41 poen, što je njegov najviši nivo otkako je počelo da se sprovodi ovo istraživanje, navodi se u saopštenju Instituta dostavljenom Tanjugu.

Prema rečima rukovodioca odeljenja za procene u IFO Tima Volmeršojzera (Timo Wollmershäuser), to će uticati na potrošačke cene. U poslednjem kvartalu do kraja ove godine, inflacija će verovatno porasti na neznatno ispod pet odsto, a sledeću godinu će početi sa stopom znatno iznad tri odsto. U proseku, sada procene govore da će ukupna inflacija biti tri odsto ove godine i između 2,5 i tri odsto 2022. godine.

Rekordna vrednost indeksa prisutna je u svim privrednim sektorima, piše Tanjug.

U trgovini, indeks cenovnih očekivanja iznosi 65 poena, u proizvodnji 56, a u građevinarstvu 44 poena. Najniža vrednost, od 32 poena, izmerena je kod pružalaca usluga, ali je i ona, ipak, na rekordnom nivou za taj sektor privrede.

Kompanije navode da je razlog za rast cena veliko poskupljenje intermedijalnih proizvoda i sirovina koje proizvođači i trgovci sada nameravaju da prenesu na kupce.

U ovom trenutku, najveći rizik za srednjoročni trend inflacije predstavlja pitanje kako se dalje odvijati stvari sa rastom proizvodnih troškova. Ako se uska grla u snabdevanju nastave, cene poluproizvoda i sirovina mogle bi da nastave uspon.

Pored toga, u predstojećim kolektivnim pregovorima o platama sindikati bi mogli da traže kompenzaciju za zaposlene zbog znatnog pada njihove kupovne moći, čime bi troškovi kompanije postali još veći.

Institut IFO nije u anketi pitao kompanije o visini planirane promene cene.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...