Evropska komisija odbacila zahtev Berlina da ublaži finansijski udarac takse

Nemci ipak moraju da plaćaju porez i na uvećani deo računa za gas

EUNovacPoreziVesti

17.8.2022 09:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nemci ipak moraju da plaćaju porez i na uvećani deo računa za gas Nemci ipak moraju da plaćaju porez i na uvećani deo računa za gas
Nemački potrošači, domaćinstva i privreda, moraće da plate porez na dodatu vrednost i na uvećanje računa za gas uz novi namet vlade. Evropska komisija... Nemci ipak moraju da plaćaju porez i na uvećani deo računa za gas

Nemački potrošači, domaćinstva i privreda, moraće da plate porez na dodatu vrednost i na uvećanje računa za gas uz novi namet vlade. Evropska komisija je, naime, odbacila zahtev Berlina da ne oporezuje uvećanje i tako ublaži finansijski udarac takse.

Evropska unija je članicama propisala najmanje stope poreza na dodatu vrednost i dozvoljava izuzimanje samo na hranu i druge bazične potrebe, prenosi DPA.

„Nema mogućnosti za izuzimanje takve vrste nameta (iz sistema poreza na dodatu vrednost). U kontaktu smo sa nemačkom vladom i tragamo za rešenjima koja će za potrošače imati isti efekat“, izjavio je jedan predstavnik komisije u utorak.

Nemačka je prethodnog dana najavila posebnu taksu od 2,4 centa po kilovat-satu (kWh) koja važi za sve potrošače, privatne i industrijske. Mera će biti na snazi od 1. oktobra.

Prilivom od takse, Nemačka namerava da spase uvoznike gasa, koji ugovorne obaveze prema potrošačiima, dakle po ranije ugovorenoj ceni, ispunjavaju uvozom dramatično poskupelog gasa sa svetskog tržište.

Tim uvozom, kompanije poput Unipera, koji je od vlade već dobio milijarde evra da ne potone, pokrivaju manjak posle redukcije isporuke gasa iz Rusije.

Novi namet će, međutim, proizvesti određene posledice. Prosečno domaćinstvo će gas godišnje plaćati 484 evra više, a sa dodatim porezom 576 evra. Prema prvim procenama, industriju će koštati blizu šest milijardi evra.

Visoki funkcioner Socijaldemokratske partije (SPD) kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz), Matijas Mirš (Matthias Miersch) je u jednoj emisiji televizije ARD najavio nove mere za rasterećenje potrošača od pritiska galopirajućih troškova.

Ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck) je još prethodnog dana obećao nove mehanizme za podršku stanovništvu koje preživljava rekordan nalet inflacije.

Vlada Nemačke je poslednjih meseci već povukla niz koraka, poput uvođenja jednokratne isplate domaćinstvima za troškove energije, obaranja akcize na gorivo i karte od devet evra za javni prevoz.

U najavi je novi paket, koji uključuje poresku reformu kojom će ljudi uprkos zbog rasta plata diktiranog inflacijom duže ostati u istom platnom razredu.

Taksa na gas rasplamsala je vatru sa više strana. Opozicija je kritikovala vladu jer je meru najavila pre nego što je ustanovila mogu li od EU dobiti izuzeće naplate poreza na dodatu vrednost, pa čak poziva na proteste.

Pritom, građani su zbunjeni jer većina ne može da se snađe u silnim merama i propisima, ukazuje u utorak objavljena anketa televizije RTL/nTV. Prema istraživanju, mere shvata samo petina Nemaca, a 78 odsto ističe da ne uspeva da izađe na kraj sa tim ko šta dobija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...