veći deo pomoći u ublažavanju posledica korona krize finansiraće kompanije koje dobro zarađuju

Italija očekuje gotovo četiri milijarde evra od novog poreza energetskim firmama

EUNovacPoreziSvetVesti

23.3.2022 09:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Italija očekuje gotovo četiri milijarde evra od novog poreza energetskim firmama Italija očekuje gotovo četiri milijarde evra od novog poreza energetskim firmama
Italija procenjuje da će poseban porez na neuobičajeno veliku dobit energetskih firmi državnoj kasi doneti 3,98 milijardi evra prihoda, stoji u dokumentu Ministarstva finansija... Italija očekuje gotovo četiri milijarde evra od novog poreza energetskim firmama

Italija procenjuje da će poseban porez na neuobičajeno veliku dobit energetskih firmi državnoj kasi doneti 3,98 milijardi evra prihoda, stoji u dokumentu Ministarstva finansija u koji je Reuters imao uvid.

Vlada je prošlog petka odobrila 4,4 milijarde eura ‘težak’ paket mera pomoći potrošačima i kompanijama u podmirivanju sve većih troškova energenata.

Troškovi su počeli da rastu još prošle godine zbog talasa potražnje koji je pokrenuo oporavak ekonomije od korona krize, a dodatno ih je podstakla ruska invazija na Ukrajinu.

Italija namerava da značajan deo programa pomoći finansira desetoprocentnim porezom na povećanje dobiti proizvođača i prodavaca električne energije, prirodnog gasa i naftnih derivata.

Te kompanije će plaćati novi, vanredni porez ako im je dobit u razdoblju od oktobra 2021. do marta 2022. godine porasla za pet miliona evra ili više, u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Ako im je dobit porasla manje od 10 odsto, neće biti u obavezi da plaćaju novi namet.

„Veći deo pomoći neće finansirati država iz budžeta, već energetske kompanije“, izjavio je premijer Italije Mario Dragi (Mario Draghi), prenosi Reuters.

Podsetimo, Italija je od prošlog jula izdvojila više od 20 milijardi evra pomoći domaćinstvima i kompanijama s visokim računima za struju i gas.

  • GOCA BG

    23.3.2022 #1 Author

    Kakav dogovor,bravo!

    Odgovori

  • MAJALG

    24.3.2022 #2 Author

    Dobar dogovor, energetski sistem da pomogne drzavi koja je pogodjena ogromnim gubitcima u doba korone, kada je tolika dobit normalno je da ce drzava da uzme tamo gde ima najvise.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...