NEMCI LJUTI ZBOG VETA POLJSKE I MAĐARSKE NA FINANSIRANJE EU Bolje da ne kažem šta mislim, poručio Hajko Mas

EUNovacVesti

17.11.2020 15:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

NEMCI LJUTI ZBOG VETA POLJSKE I MAĐARSKE NA FINANSIRANJE EU Bolje da ne kažem šta mislim, poručio Hajko Mas NEMCI LJUTI ZBOG VETA POLJSKE I MAĐARSKE NA FINANSIRANJE EU Bolje da ne kažem šta mislim, poručio Hajko Mas
Nemačka je optimistična u pogledu pronalaženja rešenja za veto Poljske i Mađarske na sedmogodišnji budžet Evropske unije i njen fond za ekonomski oporavak od... NEMCI LJUTI ZBOG VETA POLJSKE I MAĐARSKE NA FINANSIRANJE EU Bolje da ne kažem šta mislim, poručio Hajko Mas

Nemačka je optimistična u pogledu pronalaženja rešenja za veto Poljske i Mađarske na sedmogodišnji budžet Evropske unije i njen fond za ekonomski oporavak od pandemije korona virusa, ukupne vrednosti veće od 1.800 milijardi evra, rekao je u utorak šef diplomatije Nemačke, Hajko Mas (Heiko Maas).

Radićemo u narednim satima i danima sa svim zainteresovanim stranama da bismo pronašli rešenje i verujem da će ga biti. Potrebno nam je ne samo rešenje, nego i brzo rešenje i siguran sam da ćemo ga dobiti“, rekao je Mas, prenosi Times Malta. On je dodao da Nemačka kao trenutno predsedavajuća EU ima ulogu medijatora, kao i da „ne bi bilo pametno da kaže ono što zaista misli“ o vetu.

Varšava i Budimpešta blokirale su dan ranije pokretanje pisane procedure za usvajanje kriznog finansijskog paketa na nivou stalnih ambasadora država članica EU u formatu COREPER, zbog protivljenja uvođenju mehanizma vladavine prava, koji evropskim institucijama omogućava da uslovljavaju isplate novca poštovanjem vladavine zakona u svojim članicama.

Nemački ministar za evropska pitanja Mihael Rot (Michael Roth) pozvao je ranije na hitnu deblokadu finansijkog paketa. „Nema opravdanja za dalja odlaganja, pa molim sve u EU za odgovornost. Nije vreme za veto, nego za brzo delovanje u duhu solidarnosti“, rekao je Rot.

Manfred Veber, lider grupe desnog centra u Evropskom parlamentu poručio je Varšavi i Budimpešti da „nemaju čega da se plaše, ako poštuju vladavinu prava“, kao i da je blokiranje finansiranja u velikoj krizi „neodgovorno“.

Janša na strani Poljske i Mađarske

Foto: Tanjug/AP

U odbranu stavova Poljske i Mađarske stao je slovenački premijer Janez Janša, koji je naveo da se dogovor mora poštovati u onom obliku u kojem je postignut u julu, na čemu insistiraju Varšava i Budimpešta. On je ocenio da nije reč o blokadi, nego samo o nagoveštaju da bi do nje moglo da dođe. „Evropa će se možda probuditi početkom sledeće godine u situaciji koja će biti loša, nepotrebna“ i koju je stvorila sama, naveo je Janša, prenose slovenački mediji.

On je odbacio pisanje medija da dve pomenute zemlje ne prihvataju princip vladavine prava i prete blokadom sporazuma, rekavši da zemlja koja ne poštuje vladavinu prava nije mogla da postane članica EU.  U četvrtak će biti održan video samit lidera EU i svih 27 država članica, a pre toga će u utorak na ministarskom zasedanju biti obavljeni razgovori o pokretanju procedure za usvajanje budžeta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...