Kompanija prošle godine ostvarila profit od 3,6 milijardi dinara

Nemci najavili novu ponudu za preuzimanje Messer Tehnogasa

BerzaSrbijaVesti

22.8.2024 10:10 Autor: Milica Rilak 0

Nemci najavili novu ponudu za preuzimanje Messer Tehnogasa Nemci najavili novu ponudu za preuzimanje Messer Tehnogasa
Messer SE, većinski vlasnik domaćeg Messer Tehnogasa, objavio je danas novu nameru da uputi ponudu za preuzimanje domaćeg Messer Tehnogasa. Nemačka kompanija, koja trenutno... Nemci najavili novu ponudu za preuzimanje Messer Tehnogasa

Messer SE, većinski vlasnik domaćeg Messer Tehnogasa, objavio je danas novu nameru da uputi ponudu za preuzimanje domaćeg Messer Tehnogasa.

Nemačka kompanija, koja trenutno poseduje 85,6 odsto kapitala Messer Tehnogasa, ranije tokom ove godine nije uspela da prikupi još 17,91 odsto kapitala i tako konsoliduje vlasništvo u domaćoj kompaniji.

Iz obaveštenja Messer SE vidljivo je da je konsolidacija vlasništva ponovo cilj – pošto najavljuju ponudu za preuzimanje 14,4 odsto kapitala ili ukupno 149.325 akcija Messer Tehnogasa, čime bi došli do stopostotnog vlasničkog udela.

Prema podacima o prijavljenim transakcijama na Beogradskoj berzi, od 25. marta – kada je prehodna ponuda za preuzimanje objavljena, do 15. aprila – kada je istekla, vlasnike su promenile 19.022 akcije Messer Tehnogasa.

Poslednjeg dana važenja ponude prijavljeno je da je vlasnike promenilo 18.250 akcija, što je tek oko deset odsto broja akcija koji je „ciljao“ Messer SE. Ponuđena cena bila je 25.000 dinara po akciji.

„Ostaje da se vidi na kojoj će ceni Messer sada nastojati da privoli akcionare, a očito se ponuđaču veoma žuri s obzirom na izuzetno kratak vremenski period od poslednje ponude“, ocenili su iz brokerske kuće Momentum Securities aktuelnu najavu ponude za preuzimanje.

Izvor: CRHoV, na dan 21.08.2024.

Kompanija je, kako podsećaju, nakon prethodne ponude objavila izuzetne godišnje rezultate poslovanja -u 2023. godini ostvaren je profit od 3,6 milijardi dinara, što predstavlja rast na godišnjem nivou od 55,3 odsto.

Biznis.rs već je pisao o tome da je nemački Messer SE u prethodnoj ponudi istakao da nema nameru da menja osnovnu delatnost ciljnog društva i mesto njenog obavljanja i kao i da će nastojati da unapredi buduće poslovanje.

„Ponuđač namerava da investira u dalji razvoj ciljnog društva, a namere ponuđača vezane su za unapređenje uslova rada i materijalnog položaja zaposlenih, kao i unapređenje znanja i veština zaposlenih“, stajalo je u ponudi za preuzimanje koju je uradila brokerska kuća M&V Investments.

Image by Freepik

Početkom februara po prvi put su u domaćim medijima objavljene spekulacije da se Messer Tehnogas sprema za delistiranje i da su tri domaće banke angažovane kako bi obezbedile kredit za otkup akcija.

Da su ponudu za preuzimanje prihvatili svi manjinski suvlasnici Tehnogasa, Messer SE morao bi da za ciljani broj akcija izdvoji 4,64 milijarde dinara ili oko 40 miliona evra.

Ono što je u aprilu privremeno izbegnuto je delistiranje Messer Tehnogasa sa Beogradske berze, što je inače dugogodišnji trend koji muči domaće tržište kapitala.

„Eventualno delistiranje nekog od članova koji ima veći ponder i veću likvidnost bio bi veliki udarac za ionako posrnulo tržište akcija. Primera radi, prošle godine je promet akcija pao na 26,4 miliona evra, što je u proseku 100.000 evra na dnevnom nivou ili za skoro 40 odsto lošiji rezultat u odnosu na godinu pandemije kada je tržište prethodni put dotaklo dno“, upozorio je u razgovoru za Biznis.rs o trendu delistiranja Nenad Gujaničić, glavni broker Momentum Securities.

MESSER TEHNOGAS AD BEOGRAD

BANjIČKI PUT 62, BEOGRAD (RAKOVICA), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
139.335.763,90 (2023)
Broj zaposlenih:
348 (2023)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.