Click & Meet sistem uzima maha

Nemci osmislili kako da maloprodaje stalno rade, uprkos korona virusu

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

25.3.2021 17:20 Autor: Julijana Vincan 2

Nemci osmislili kako da maloprodaje stalno rade, uprkos korona virusu Nemci osmislili kako da maloprodaje stalno rade, uprkos korona virusu
Počev od 8. marta u Berlinu i širom Nemačke planiraju se mali koraci ka otvaranju maloprodaja, naravno samo pod strogim uslovima i uz određena... Nemci osmislili kako da maloprodaje stalno rade, uprkos korona virusu

Počev od 8. marta u Berlinu i širom Nemačke planiraju se mali koraci ka otvaranju maloprodaja, naravno samo pod strogim uslovima i uz određena pravila. Novi koncept Click & Meet trebalo bi ponovo da omogući kupovinu uživo.

Ovaj koncept Click & Meet produžetak je Click & Collect kupovine koja, kako piše portal Berlin.de, već dobro funkcioniše. Do sada, kupci su mogli da kupuju/poručuju putem interneta kod mnogih prodavaca, a da potom sami preuzimaju svoju robu na licu mesta. Od Međunarodnog Dana žena, maloprodaje su se otvorile, ali je došlo do određenih izmena, tako da je sada dozvoljeno da, u zavisnosti od situacije sa zarazom, kupci moraju unapred da zakažu termin za kupovinu.

Ova alternativa online kupovini i samoprikupljanju poručenog, kako je najavljeno, biće na snazi sve dok je kontrolisan broj obolelih od Covida-19, a u suprotnom, prodavnice će morati ponovo da se zatvore, a u slučaju smanjenja broja inficiranih, očekuje se da će doći do daljeg opuštanja mera. Izuzeti od novog propisa su baštovanske i cvećarske radnje i knjižare, gde je kupovina već dozvoljena bez zakazivanja sastanka, odnosno, termina. Propisi o kupovini u supermarketima i radnjama ostale robe za svakodnevnu upotrebu ostaju na snazi, i u toj oblasti ni u Nemačkoj ne postoji potreba za zakazivanjem.

Kasirka
Foto: Pexels.com

Pravila kupovine Click & Meet sistemom

Oni koji koriste koncept Click & Meet (Klikni i Sastani se) uživaju nekoliko prednosti. S jedne strane, kupovina po dogovoru nudi mogućnost isprobavanja i testiranja odeće i slične robe, kao i obično pre kupovine, a sa druge strane, zbog niske gustine kupaca, prodajno osoblje mušterijama može da pruži individualne i detaljnije savete nego inače. Naravno, moraju se poštovati neka važna higijenska pravila i u ovim situacijama:

  • Termin za kupovinu mora biti unapred dogovoren putem interneta ili telefonskim pozivom sa odabranom prodavnicom. Zatim se kupcu dodeljuje određeni vremenski interval kojeg se mora strogo pridržavati. Za to vreme kupac može da ostane u radnji i kupuje kao i obično.
  • Oni koji koriste Click & Meet ponudu moraju ostaviti svoje kontakt podatke u odabranoj prodavnici, kako bi se zagarantovala mogućnost pronalaženja svih lanaca eventualne zaraze koji mogu nastati. Tako da su korisnici ove usluge obavezni da daju tačne informacije kao što su: ime i prezime, broj telefona i puna adresa stanovanja ili e-mail adresa.
  • Samo osobe iz jednog domaćinstva mogu da kupuju zajedno. Mora se održavati bezbedna udaljenost od 1,5 metra od ostalih kupaca i prodajnog osoblja.
  • Na prodajnom prostoru od 40 kvadratnih metara može biti prisutan samo jedan kupac ili više kupaca iz jednog domaćinstva.
  • Nošenje medicinske maske je obavezno tokom kupovine, što uključuje hirurške maske, modele KN95 i FFP2, dok platnene i sve ostale zaštitne maske nisu dozvoljene. Na parkiralištima i u redovima na otvorenom mora se nositi makar jednoslojna ili platnena zaštitna maska.

Pored svega navedenog, preporučuje se i redovno pranje ruku i bezgotovinsko plaćanje. Ono što se čini da može da iziskuje više napora i manji promet za trgovce, ipak nudi mogućnost sigurne kupovine.

  • Tina

    25.3.2021 #1 Author

    To je bezbedna kupovina, samo kojom brzinom će se odvijati i kad će svi da stignu na red. Šta ako se ugovoreni termin otkaže, pa koliko onda ponovo mora da se čeka na sledeći.

    Odgovori

  • Ana

    28.3.2021 #2 Author

    Ja koliko znam oni još uvek kupuju online bar u Minhenu,sve je zatvoreno sem prehrambenih prodavnica ,apoteka ,restorana ,auto servisa.Radi dostava hrane ali i tu moraš kao i ovdje imati odredjeni iznos da bi ti dostavili hranu inače ideš po istu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...