VREDNOST "CRNOG ZLATA" KRATKO OSTALA NA MAKSIMUMU

Neočekivani rast američkih zaliha oborio cene nafte

SvetVesti

20.5.2021 08:50 Autor: Vladimir Jokanović 0

Neočekivani rast američkih zaliha oborio cene nafte Neočekivani rast američkih zaliha oborio cene nafte
Cene nafte naglo su opale u sredu nakon što su objavljeni podaci koji su pokazali neočekivan porast komercijalnih zaliha sirove nafte u SAD. Junski... Neočekivani rast američkih zaliha oborio cene nafte

Cene nafte naglo su opale u sredu nakon što su objavljeni podaci koji su pokazali neočekivan porast komercijalnih zaliha sirove nafte u SAD. Junski fjučersi za američku sirovu naftu WTI (West Texas Intermediate) oslabili su za 2,13 dolara po barelu, a barel severnomorske nafte Brent pojeftinio je za 2,05 dolara.

Američke zalihe nafte povećane su za 1,3 miliona barela tokom nedelje koja je završena 14. maja, objavila je američka uprava za energetske informacije (EIA), prenosi ChinaOrg. Prognoze analitičara bile su da će EIA izvestiti o padu zaliha od 2,9 miliona barela. Kao posledica loše prognoze cena nafte WTI pala je na oko 63,50 dolara po barelu, a cena nafte Brent na oko 66,70 dolara.

Na slabljenje cena nafte takođe je uticao rast vrednosti dolara, nakon što je dolarski indeks ojačao za 0,55 odsto. Značajan kratkoročni uticaj na vrednost nafte ima dramatično loša epidemiološka situacija u Indiji koja je treći najveći potrošač nafte u svetu.

Eventualni skori povratak Irana na međunarodno naftno tržište mogao bi, u uslovima relativno slabe potražnje da utiče na povećanje ponude, a samim tim i na pojeftinjenje nafte. Dogovor Vašingtona sa Teheranom i ublažavanje sankcija, omogućilo bi Iranu da izvozi naftu, prenosi Market Watch.

Podsetimo, cene nafte dostigle su u utorak najviše vrednosti od početka pandemije, na talasu optimizma zbog ponovnog ekonomskog otvaranja u SAD i mnogim evropskim zemljama. Dodatnu podršku rastu cena nafte dala je prognoza Međunarodne agencije za energetiku (IAE) o daljem padu američkih komercijalnih zaliha, ali ispostavilo se da prognoza nije bila tačna.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...