CENE “CRNOG ZLATA” DOSTIGLE MAKSIMALNE OVOGODIŠNJE VREDNOSTI

Tržište nafte optimistično zbog ponovnog otvaranja ekonomija

SvetVesti

18.5.2021 08:58 Autor: Vladimir Jokanović 0

Tržište nafte optimistično zbog ponovnog otvaranja ekonomija Tržište nafte optimistično zbog ponovnog otvaranja ekonomija
Cene nafte ponovo su na maksimalnim ovogodišnjim vrednostima. Severnomorska nafta Brent približila se psihološkoj granici od 70 dolara za barel, a američkom sirovom naftom... Tržište nafte optimistično zbog ponovnog otvaranja ekonomija

Cene nafte ponovo su na maksimalnim ovogodišnjim vrednostima. Severnomorska nafta Brent približila se psihološkoj granici od 70 dolara za barel, a američkom sirovom naftom WTI (West Texas Intermediate) trgovalo se u ponedeljak ujutro (CET) po ceni oko 66,5 dolara po barelu.

To je nastavak trenda od prethodnog dana, kada je nafta poskupela oko 1,5 odsto na talasu optimizma zbog ponovnog ekonomskog otvaranja u SAD i mnogim evropskim zemljama, što obećava jačanje potražnje. Još važniji je efekat nastavka ograničene proizvodnje zemalja OPEC+, koja će biti postepeno uvećana, ocenjuje Oil Price.

Nakon prošle godine za zaborav, naftna industrija u tekućoj godini beleži najbolje rezultate od svih 11 tržišnih sektora u SAD. Energetski sektor ojačao je za 41 procenat od početka tekuće godine.

Dodatnu podršku rastu cena nafte dala je prognoza Međunarodne agencije za energetiku (IAE) o daljem padu američkih komercijalnih zaliha. IAE je takođe upozorila da je globalno tržište nedovoljno opskrbljeno naftom.

Potencijalne prepreke daljem rastu cena nafte u nastavku godine mogle bi da budu pad potražnje u Aziji, posebno u Indiji, trećem najvećem svetskom uvozniku nafte, zbog nekontrolisanog širenja zaraze Covid-19, kao i eventualna potpuna obnova proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD.   

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...