Porastao broj ispitanika koji računaju na stabilnost kamata

Neočekivano bolje prognoze privrednog rasta u Nemačkoj

EUVesti

12.9.2023 16:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Neočekivano bolje prognoze privrednog rasta u Nemačkoj Neočekivano bolje prognoze privrednog rasta u Nemačkoj
Prognoze finansijskih stručnjaka privrednog rasta u Nemačkoj u septembru su se neočekivano popravile. Barometar privrednog raspoloženja koji sastavlja Centar za evropska privredna istraživanja (ZEW)... Neočekivano bolje prognoze privrednog rasta u Nemačkoj

Prognoze finansijskih stručnjaka privrednog rasta u Nemačkoj u septembru su se neočekivano popravile. Barometar privrednog raspoloženja koji sastavlja Centar za evropska privredna istraživanja (ZEW) je u odnosu na avgust porastao za 0,9 poena.

Sada je na minus 11,4 poena, saopštio je institut, a prenosi DPA. Analitičari su u proseku računali na pad od minus 15 poena.

Međutim, ocena trenutne ekonomske situacije u Nemačkoj znatno se pokvarila. Na tom indeksu vrednost je pala za 8,1 poen, na minus 79,4 poena. To je ujedno i najniži nivo u poslednje tri godine. Ekonomisti su računali na pad na 75,5 poena.

„Bolje ekonomske prognoze za Nemačku idu ruku pod ruku sa znatno optimističnijim očekivanjima u vezi sa međunarodnim berzama“, ocenio je predsednik ZEW-a Ahim Vambah (Achim Wambach).

„To se, makar delom, može pripisati i činjenici da je porastao broj ispitanika koji računaju na stabilnost kamata u zoni evra i u Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je Vambah.

On je ipak naglasio da slabija procena sadašnje privredne situacije relativizuje i porast očekivanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...