pozitivno što "više ne osečaju pretnju akutne krize"

Raspoloženje nemačkih investitora pogoršano i u aprilu

BankeEUInvesticijeNovac

19.4.2023 10:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Raspoloženje nemačkih investitora pogoršano i u aprilu Raspoloženje nemačkih investitora pogoršano i u aprilu
Raspoloženje investitora u Nemačkoj pogoršano je u aprilu, drugi mesec zaredom, odražavajući slabije prognoze za ekonomiju u okruženju visoke inflacije i strožih uslova kreditiranja,... Raspoloženje nemačkih investitora pogoršano i u aprilu

Raspoloženje investitora u Nemačkoj pogoršano je u aprilu, drugi mesec zaredom, odražavajući slabije prognoze za ekonomiju u okruženju visoke inflacije i strožih uslova kreditiranja, saopštio je Centar za evropska ekonomska istraživanja (ZEW).

Indeks, koji meri raspoloženje među ulagačima, pao je u aprilu 8,9 bodova u odnosu na mart, spustivši se na 4,1 bod. On je tako smanjen drugi mesec zaredom, nakon povećanja tokom pet uzastopnih meseci.

„Stručnjaci za finansijska tržišta i dalje su uznemireni“, napisao je predsednik ZEW-a Akim Vambah (Achim Wambach), konstatujući da njihova očekivanja za ekonomiju pokazuju nepromenjenu ekonomsku situaciju u narednih šest meseci.

Stručnjaci, kako je naveo, očekuju oprezniju kreditnu politiku banaka, izdvojivši među negativnim faktorima i kontinuirano visoku inflaciju i međunarodno restriktivnu monetarnu politiku.

„Pozitivno je što više ne vide opasnost akutne krize na međunarodnim finansijskim tržištima“, rekao je Vambah, ukazujući na poboljšane izglede za poslovne rezultate banaka i osiguravajućih kuća u poređenju s martom.

Ocena aktuelnog stanja u ekonomiji značajno je poboljšana, iskazana u rastu indeksa za 14 bodova, na -32,5 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.