Gicel: Recesija je već počela

Opada raspoloženje nemačkih investitora

BiznisEUInvesticijeVesti

17.8.2022 11:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Opada raspoloženje nemačkih investitora Opada raspoloženje nemačkih investitora
Raspoloženje nemačkih investitora blago je palo u avgustu zbog zabrinutosti da će rast troškova života pogoditi privatnu potrošnju i nagoveštaja da najveća evropska ekonomija... Opada raspoloženje nemačkih investitora

Raspoloženje nemačkih investitora blago je palo u avgustu zbog zabrinutosti da će rast troškova života pogoditi privatnu potrošnju i nagoveštaja da najveća evropska ekonomija ulazi u recesiju.

Institut za ekonomska istraživanja ZEW saopštio je da je njegov indeks ekonomskog raspoloženja pao na minus 55,3 poena u avgustu, sa minus 53,8 bodova u julu, a u anketi koju je sproveo Reuters ekonomisti predviđali da će se avgustovski indeks zadržati na julskom nivou, prenosi agencija Mina.

„I dalje visoke stope inflacije i očekivani dodatni izdaci za grejanje i energiju utiču na smanjenje projektovanih profita u segmentu privatne potrošnje. Nasuprot tome, prognoze za finansijski sektor se poboljšavaju zbog navodnog daljeg povećanja kratkoročnih kamatnih stopa“, naveo je istraživač ZEW Mihael Šreder (Michael Schreder) u saopštenju.

ZEW indeks o trenutnoj poslovnoj situaciji u Nemačkoj pao je na minus 47,6 poena u odnosu na 45,8 poena u julu.

Nemačka ekonomija je stagnirala u drugom kvartalu, pri čemu su je rat u Ukrajini, skok cena energije, pandemija i poremećaji u snabdevanju doveli do ivice. Istovremeno, inflacija je dostigla rekordan nivo od 8,5 odsto.

Ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Lindner) saopštio je prošle nedelje da se ekonomska situacija u Nemačkoj pogoršava i da su izgledi krhki.

Ekonomista VP banke Tomas Gicel (Thomas Gizel) očekuje privredni pad u trećem kvartalu.

„Recesija je već počela. Ne očekuje se poboljšanje ni u posljednjem kvartalu ove godine. Čak ni u pogledu početka naredne godine nema razloga da se nadamo da će se situacija popraviti“, rekao je Gicel.

Pojedine vodeće nemačke kompanije su optimistične. Iz kompanije Daimler Truck prošle nedelje je najavljeno da će zadržati visoke cene čak i ako određeni proizvodni troškovi počnu da padaju, kako bi kompenzovao prošlogodišnje niže marže, predviđajući da će potražnja ostati jaka u narednoj godini, uprkos strahu od recesije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...