najveći rast cena zabeležen u drumskom prevozu

Nepromenjena inflacija u Singapuru

SvetVesti

23.12.2022 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nepromenjena inflacija u Singapuru Nepromenjena inflacija u Singapuru
Potrošačke cene u Singapuru su u novembru porasle istim tempom kao i prethodnog meseca, pošto su troškovi privatnog prevoza i smeštaja neznatno ublaženi, dok... Nepromenjena inflacija u Singapuru

Potrošačke cene u Singapuru su u novembru porasle istim tempom kao i prethodnog meseca, pošto su troškovi privatnog prevoza i smeštaja neznatno ublaženi, dok je bazna inflacija ostala nepromenjena.

Novembarski indeks potrošačkih cena porastao je za 6,7 odsto u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije, saopštilo je u petak Ministarstvo za statistiku.

To je odgovaralo porastu od 6,7 odsto objavljenom u oktobru i bilo je iznad srednje procene za povećanje od 6,5 odsto iz ranije ankete koju je sproveo Wall Street Journal.  

Troškovi stanovanja i komunalija, koji čine 24,84 odsto indeksa, u novembru su porasli za 5,6 odsto u odnosu na godinu ranije, pokazali su podaci. Cene hrane, koje imaju ponder od 21,10 odsto, porasle su za 7,3 odsto, dok su troškovi prevoza, koji imaju indeks ponderisanja od 17,07 odsto, porasli za 14,9 odsto.

Osnovni CPI, koji uklanja troškove privatnog drumskog prevoza i smeštaja, porastao je za 5,1 odsto u novembru u odnosu na godinu dana ranije, što odgovara porastu iz oktobra od 5,1 odsto. To je neznatno više od ranije prognoze.

Održavanje stabilne inflacije u Singapuru značajno je za investiture u jugoističnu Aziju, imajući u vidu da ova nevelika zemlja ima značajno tržište kapitala i snažnu ekonomiju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...