GUVERNER ITALIJANSKE CENTRALNE BANKE UOČI SASTANKA G20

Nesinhrono vakcinisanje pretnja globalnom ekonomskom oporavku

SvetVesti

5.4.2021 08:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nesinhrono vakcinisanje pretnja globalnom ekonomskom oporavku Nesinhrono vakcinisanje pretnja globalnom ekonomskom oporavku
Neujednačen tempo kojim zemlje vakcinišu svoje stanovništvo protiv korona virusa najveća je pretnja globalnom ekonomskom oporavku, rekao je guverner Centralne banke Italije Injacio Visko... Nesinhrono vakcinisanje pretnja globalnom ekonomskom oporavku

Neujednačen tempo kojim zemlje vakcinišu svoje stanovništvo protiv korona virusa najveća je pretnja globalnom ekonomskom oporavku, rekao je guverner Centralne banke Italije Injacio Visko (Ignazio Visco) uoči ovonedeljnog virtuelnog ministarskog sastanka G20, čiji je njegova zemlja domaćin.  

“Glavni instrument koji trenutno imamo nije ni monetarni ni fiskalni, nego vakcinacija rekao je Visko“, prenosi Huffpost, pozivajući se na intervju italijanskog guvernera za Financial Times. On je upozorio da bi neujednačeno međunarodno uvođenje vakcina moglo rezultirati naglom razlikom u oporavku razvijenih, i zemalja u razvoju.

Visko je pozvao na održavanje bliske međunarodne saradnje u okviru G20 kako bi se izbeglo da različite faze kampanje vakcinacije u različitim zemljama rezultiraju prekomernim razlikama ekonomskom oporavku. On je pohvalio dosadašnju saradnju vlada u odgovoru na pandemiju, ali je rekao da će tekuće multilateralne mere biti ključne za ravnomerni globalni oporavak.

Visko je takođe istakao da ne treba izgubiti iz vida jednu od najvažnijih lekcija iz prethodnih kriza, a to je da mere podrške ne smeju biti prerano ukinute. On je naveo i da je plan za ekonomski oporavak Evropske unije drugačije prirode od onog u SAD, jer se, iako je manjeg obima, uglavnom bazira na infrastrukturnim ulaganjima.

Guverner Centralne banke Italije naveo je da će većina Evropljana biti vakcinisana do jula, kao i da će predstojeći sastanak G20 biti posvećen pomoći zemljama u razvoju. Visko će zajedno sa italijanskim ministrom ekonomije Danijeom Frankom u sredu biti domaćin sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja G20.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...