Pad vrednosti zabeležen u SAD, Kini, Australiji i Novom Zelandu

Nestabilna tržišta nekretnina predstavljaju rizik za globalnu ekonomiju

NekretnineSvetVesti

1.2.2023 09:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nestabilna tržišta nekretnina predstavljaju rizik za globalnu ekonomiju Nestabilna tržišta nekretnina predstavljaju rizik za globalnu ekonomiju
Nestabilna tržišta nekretnina širom sveta predstavljaju još jedan rizik za globalnu ekonomiju u kojoj rast kamatnih stopa smanjuje prihode domaćinstava i preti da pad... Nestabilna tržišta nekretnina predstavljaju rizik za globalnu ekonomiju

Nestabilna tržišta nekretnina širom sveta predstavljaju još jedan rizik za globalnu ekonomiju u kojoj rast kamatnih stopa smanjuje prihode domaćinstava i preti da pad cena učini još problematičnijim.

Ovonedeljni izveštaji su pokazali da je vrednost tržišta stambenih nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama nastavilo da pada peti mesec zaredom, dok je u Kini opala prodaja, a u Australija i Novi Zeland nastavljaju da beleže konstantan pad cena nekretnina, piše Bloomberg.

Pad vrednosti stambenih nekretnina preti da poljulja poverenje potrošača i utiče na potrošnju domaćinstava. Investicioni sektor bi takođe mogao da primi udar jer građevinske kompanije smanjuju broj i obim projekata kako bi odgovorile na pad cena, pad potražnje i više cene kreditiranja. 

Rast hipotekarnih kamatnih stopa ublažio je povećanje cena na tržištu nekretnina u SAD, što je dovelo do najgoreg pada prodaje stambenih nekretnina u prethodnom valsništvu u više od deset godina. Uzrok tome je pritisk koji je stvorio rast cena, posebno u delovima zemlje kao što je San Francisko, gde je broj povoljnih nekretnina već bio mali.

U drugoj ekonomiji sveta, nema naznaka da će usporavanje rasta tržišta nekretnina biti zaustavljeno i pored napora kineskih vlasti da ožive tu industriju. Prodaja nekretnina u novogradnji u januaru niža je za 32,5 odsto na međugodišnjem nivou, pokazuju preliminarni podaci koje je objavila statistička agencija China Real Estate Information.

Mnoga novozelandska domaćinstva imaju hipoteke sa fiksnom kamatnom stopom za koje kamatna stopa tek treba da se poveća. Ekonomisti predviđaju da će posledica toga biti dalji pad cena kuća i da će do početka 2024. biti najmanje 20 odsto ispod svojih najviših, vrednosti zabeleženih krajem 2021.

U novozelandskoj prestonici Velingtonu cene kuća su pale 18,1 odsto na međugodišnjem nivou, dok su u Oklandu, najvećem gradu u ovoj državi, niže za 8,2 odsto.

U Australiji, povećanje otplate kredita za one čije hipoteke prelaze na više varijabilne stope ove godine bi trebalo da utiče na potrošnju, navodi se u izveštaju Blumberg inteligencije.

Otplate 15 odsto stambenih kredita mogle bi da porastu za više od 80 odsto po ukidanju mera ultraniske fiksne kamatne stope, kažu u izveštaju analitičari Mohsen Krofts (Mohsen Crofts) i Džek Bakster (Jack Baxter). Oni procenjuju da će udar na prihode domaćinstva biti ekvivalentan 2,2 procentna poena maloprodaje.

  • Majalg

    5.2.2023 #1 Author

    Sasvim je ocekivano da u doba ovakve inglafije povecanja kamatnih stopa smanjenog broja odobrenih kredita i trziste nekretnina oseti pad, ovo i nije veliki pad koliko bi u buducnosti moglo da pukne trziste nekretnina.

    Odgovori

  • FRUIT04

    12.2.2023 #2 Author

    Na celu ovi situaciju sa inflacijama tek ce biti problema sa nekretninama.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    24.12.2023 #3 Author

    Ovo je veliki problem na globalnom nivou

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...