Deficit električne energije će potencijalno dostići nivo od 5 gigavata

Nestašica struje na severoistoku Kine sve intenzivnija

SvetVesti

11.10.2021 17:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nestašica struje na severoistoku Kine sve intenzivnija Nestašica struje na severoistoku Kine sve intenzivnija
Iz pokrajine Lijaoning u severoistočnom pojasu Kine u ponedeljak su upozorili da se situacija s nestašicom električne energije pogoršava uprkos naporima vlade da poveća... Nestašica struje na severoistoku Kine sve intenzivnija

Iz pokrajine Lijaoning u severoistočnom pojasu Kine u ponedeljak su upozorili da se situacija s nestašicom električne energije pogoršava uprkos naporima vlade da poveća snabdevanje ugljem i upravlja potrošnjom struje u uslovima postpandemijske energetske krize, koja pogađa mnogo zemalja sveta.

Vlasti Lijaoninga podigle su u ponedeljak upozorenja o deficitu električne energije na drugi nivo po peti put u prethodnih sedam dana, navodeći da bi manjak mogao dostići skoro 5,0 gigavata (GW), prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Lijaoning je najveća ekonomija na severoistoku zemlje i troši najviše energije od tri provincije koje se nalaze u tom kineskom industrijskom regionu. U toj pokrajini se sprovode obustave u snabdevanju strujom od sredine septembra. Upozorenje drugog nivoa odgovara deficitu struje od 10 do 20 odsto ukupne potražnje za električnom energijom.

S oporavkom globalne ekonomske aktivnosti nakon ukidanja restriktivnih mera zbog korone, na površinu je isplivao problem nestašice goriva koja se koriste za proizvodnju električne energije u Kini i drugim zemljama, a s kojom se bori većina industrija i vlada iz severne hemisfere na pragu ulaska u zimsku sezonu.

Kako se navodi u saopštenju koje je izdalo Ministarstvo Lijaoninga za industriju i informacije, nestašica električne energije mogla bi 11. oktobra da dostigne 4,74 GW.

Naredba o isključivanju korisnika sa energetske mreže važi od šest časova u ponedeljak, odnosno 22 časa u nedelju u zapadnoevropskoj vremenskoj zoni, navodi se u saopštenju.

U toj pokrajini su upozorenja o drugom nivou restrikcija takođe bila na snazi tokom poslednja tri dana septembra, kada je dnevni deficit električne energije dostizao čak 5,4 GW, ostavljajući stotine hiljada domaćinstava bez struje i primoravajući industrijska postrojenja na obustavu proizvodnje.

Pad proizvodnje iz elektrana usledio je zbog smanjenog snabdevanja i ogromnih cena uglja, koji se koristi za proizvodnju više od 70 odsto električne energije u tom regionu.

Vetroparkovi su takođe u posustali s proizvodnjom zbog male brzine vetra. 2020. godine energija vetra učestvovala je sa 8,2 odsto u proizvodnji struje u provinciji Lijaoning.

  • strelac

    12.10.2021 #1 Author

    Secamo se 90-tih i visednevnih restrikcija struje.
    Neponovilo se,nikada,nikome.

    Odgovori

  • Stefan

    12.10.2021 #2 Author

    Strasno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...