Jedini kupac ponudio duplo manju cenu od procenjene vrednosti

Neuspela prodaja Srpske fabrike stakla

Firme u fokusuNovacSrbijaStečajVesti

13.10.2022 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Neuspela prodaja Srpske fabrike stakla Neuspela prodaja Srpske fabrike stakla
U prvoj prodaji Srpske fabrike stakla nije pronađen ni jedan kupac jer je, kako je objavljeno na sajtu Opštine Paraćin, jedini učesnik ponudio cenu... Neuspela prodaja Srpske fabrike stakla

U prvoj prodaji Srpske fabrike stakla nije pronađen ni jedan kupac jer je, kako je objavljeno na sajtu Opštine Paraćin, jedini učesnik ponudio cenu manju od 50 odsto procenjene vrednosti koja iznosi 10,18 milijardi dinara (oko 86,79 miliona evra).

Prema rečima portparola Privrednog suda u Kragujevcu Saše Milosavljevića, kako je ponuđena cena manja od 50 odsto procenjene vrednosti, te kupac nije proglašen, stečajni upravnik je ponudu uputio poveriocima na odlučivanje. Za donošenje te odluke oni imaju 15 dana, prenosi Blic.

Srpska fabrika stakla u stečaju koja je procenjena na 10,1 milijardu dinara ponuđena je po prvi put na prodaju 7. septembra 2022. godine.

Kao najvažnija imovina paraćinske Staklare navedeno je 78 proizvodnih objekata u katastarskoj opštini Paraćin grad i Plana, kao i poslovni prostori u Paraćinu i Beogradu, kao i jedan stan u prestonici. Takođe, u sklopu imovine preduzeća nalazi se i sedam zemljišnih parcela u Paraćinu površine 45.000 kvadrata.

Prvi put, stečaj Srpske fabrike stakla bio je otvoren 20. septembra 2017. godine, i to na predlog čačanske firme Veksilum Balkan, koja je od Staklare potraživala 47 miliona evra, ali je Apelacioni sud u Beogradu tu odluku poništio. Od prvobitnih 800 zaposlenih, na posao je tom prilikom vraćeno samo oko 570.

Privredni sud u Kragujevcu opet pokreće stečaj, da bi on ponovo u martu 2018. godine bio obustavljen.

Treći po redu stečaj, otvoren je rešenjem Privrednog suda u Kragujevcu u septembru 2020. godine, zbog trajne nemogućnosti plaćanja paraćinske Staklare.

Bankrot proglašen 2021. godine

Rešenje o bankrotu Srpske fabrike stakla objavljeno je na oglasnoj tabli Privrednog suda u Kragujevcu 12. jula 2021. godine, kada je naloženo da se bez odlaganja započne proces unovčenja stečajne mase.

Krajem istog meseca, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je objavila poziv za usluge procene likvidacione vrednosti imovine Srpske fabrike stakla i procene vrednosti stečajnog dužnika kao pravnog lica.

Srpska fabrika stakla osnovana je 1907. godine na mestu Minhove Tekstilne fabrike u Paraćinu. Prva fabrika koju je podigla grupa beogradskih trgovaca imala je 14 lonaca za proizvodnju šupljeg i presovanog stakla i zapošljavala je 350 radnika koji su mahom došli iz Češke.

Tokom vremena, i pored brojnih izazova, fabrika je napredovala i beležila rast proizvodnje. Pre početka Drugog svetskog rata u svom asortimanu je imala oko 1.300 različitih proizvoda od stakla. Pored presovanog stakla, Srpska fabrika stakla je pravila i vrlo redak proizvod od kristalnog stakla – iberfang, koji se izrađivao samo u nekolicini staklara u Evropi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...