Zaposlenost u ostrvskoj zemlji na nivou od 75,5 odsto

Nezaposlenost u Velikoj Britaniji dostigla višedecenijski minimum

SvetVesti

11.10.2022 14:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nezaposlenost u Velikoj Britaniji dostigla višedecenijski minimum Nezaposlenost u Velikoj Britaniji dostigla višedecenijski minimum
Nezaposlenost u Velikoj Britaniji dostigla je novi višedecenijski minimum u tri meseca zaključno s avgustom, uzimajući u obzir da više starijih radnika nije bilo... Nezaposlenost u Velikoj Britaniji dostigla višedecenijski minimum

Nezaposlenost u Velikoj Britaniji dostigla je novi višedecenijski minimum u tri meseca zaključno s avgustom, uzimajući u obzir da više starijih radnika nije bilo prisutno na tržištu rada zbog bolesti.

Iz Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS) saopšteno je da je stopa nezaposlenosti, zahvaljujući novom povećanju ekonomske neaktivnosti, dostigla 3,5 odsto, odnosno 0,3 poena je niža u odnosu na prethodni kvartal i najniža od 1974. godine, piše Financial Times.

Međutim, brojke su potvrdile i da “užareno” tržište rada počinje da se hladi jer su i poslodavci i radnici zabrinuti zbog efekata visoke inflacije i rastućih troškova kreditiranja.

Nezaposlenost je zabeležila pad u tri meseca do avgusta po prvi put od kada su ublažene mere zaključavanja uvedene zbog virusa Covid-19, kada su loši ekonomski izgledi počeli da opterećuju zapošljavanje.

Stopa zaposlenosti bila je 75,5 odsto, što je 0,3 procentna poena niže u odnosu na prethodni kvartal i za čitav procentni poen niže u odnosu na pretpandemijske nivoe.

ONS ističe da ovi rezultati dolaze nakon kvartala u kome je stopa zaposlenosti bila neuobičajeno visoka, a neaktivnost vanredno niska, sugerišući da bi krajnja promena u ekonomiji mogla biti niža.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...