NIKOLIĆ ZA BIZNIS.RS: Mere vlade značajne za privredu, važna realizacija

IntervjuIzdvajamoSrbijaVesti

1.4.2020 13:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NIKOLIĆ ZA BIZNIS.RS: Mere vlade značajne za privredu, važna realizacija NIKOLIĆ ZA BIZNIS.RS: Mere vlade značajne za privredu, važna realizacija
Paket ekonomskih mera Vlade Srbije za saniranje ekonomske štete od epidemije korona virusa u principu ispunjava zahteve privrede, ali ostaje da se vidi kako... NIKOLIĆ ZA BIZNIS.RS: Mere vlade značajne za privredu, važna realizacija

Paket ekonomskih mera Vlade Srbije za saniranje ekonomske štete od epidemije korona virusa u principu ispunjava zahteve privrede, ali ostaje da se vidi kako će se on primeniti u praksi, izjavio je za Biznis.rs urednik ekonomskog biltena “Mesečne analize i trendovi“ (MAT) dr Ivan Nikolić.

Finansijski okvir od 5,1 milijarde evra je značajan za srpsku ekonomiju, i bilo bi značajno da se tokom realizacije ovih mera ostavi prostor da se u narednim mesecima, ukoliko se za to ukaže potreba, te mere koriguju i prilagode kako bi se pomoglo onim privrednim granama kojima je pomoć najviše potrebna, istakao je Nikolić.

On je dodao da je dobro što se program ne zasniva samo na jednokratnim finansijskim isplatama, već se njegovo dejstvo prostire na duži vremenski period.

Nikolić je rekao da bi ove mere, posebno isplata tri minimalne zarade, u suštini, mogle da doprinesu očuvanju radnih mesta, posebno u privrednim granama koje su najviše pogođene krizom oko epidemije korona virusa.

Urednik MAT-a ističe da su aktuelnom krizom najviše pogodjeni sektori transporta, logistike, turizma i usluga.

On je naglasio da je pozitivna stvar što je Srbija u ovu krizu ušla sa stabilnim javnim finansijama, a važno je i što sada može da se zadužuje na međunarodnom tržištu kapitala po znatno povoljnijim uslovima nego ranije.

Nikolić smatra da će ove ekonomske mere značajno doprineti oporavku srpske ekonomije, ali će taj oporavak zavisiti i od dužine trajanja same epidemije, ali i od brzine oporavka globalne ekonomije, a pre svega naših ključnih spoljnotrgovinskih partnera.

On je naglasio da je srpska ekonomija u prva dva meseca ove godine ostvarila dobre makroekonomske rezultate, ali da će statistički rezultati u martu pokazati negativan uticaj epidemije korona virusa na srpsku ekonomiju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...